ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut diam

    Favourite Quotes

    # "I am not a has-been. I am a will be"

    # "determine to do some thinking for yourself. Don't live entirely upon the thoughts of others. don't be an automaton"

    # "The most pathetic person in the world is someone who has sight but has no vision"

    # "the act of putting pen to paper encourages pause for thought, this is turn makes us think more deeply about life, which helps us regain our equilibrium"

Sahabat Maya

Resolution vs Numbers?


Jan 1,2010 we will open the book. its pages are blank. we are going to put words on them ourselves. The book is called 'opportunity' and its first chapter is New Year's Day. Some of us will take it as a numbers consist of 01012010, some will take it more serious of the time of change and some might didn't notice that they will crossed to the new year.

today December 31st is the last day of 2009. Memories? i guarantee its a lot to tell. Its better to keep in my mind. some can be tell and some can't. yeah, that how the game was. Sweet, bitter, pain, disgrace, happy and others kind of feeling are been blended to my heart and soul. to get it through is a tough call.

1 - i'd love to thank to God Almighty (Allah S.W.T) for giving me another chance of life. something that we can't buy, something that we can't even replace even we got lot of money. that's how it bend the rule of money is everything. am i right?

2 - long term resolution. nothing crossed in my mind about new long term resolution/s. i'd would believe that most of us looking forward to have new resolution/s but i think they will adapt the old habit/s. thats why me myself didn't have any new resolution for the year 2010. it sound better i should accomplished the old one. hehe. and its better to set up monthly resolution that can easily archived and monitored. new year, same resolution. ;)

3 - ok, for the new semester (part 4) the first short-term resolution it would changing my style of studying. for the first month is the month of fundamental of all the subjects and i hope i didn't miss any class.

4 - oh yes, i would like to improve my finance flow. need to change the spending style. try to snatch some opportunity to gain some money to cover my spending habits and to cover any cost of repairing my car.

5 - i think it would just nice to stop here, i will continue some more next year.

to all my beloved readers, i would like to wish all of you a Happy New Year. Wishing all of you a best good luck for incoming days. ;)

wohhooooo...



Tarikh: 26 Disember 2009
Masa : 1400-2230 Hrs
Lokasi: Perkarangan Parkir A, Stadium Bukit Jalil
Aktiviti : Rock The World 9



Setelah beberapa tahun terlepas peluang untuk g RTW nih, this is first time g RTW.. sebelum nih asyik cancel last minit je.. klu xsebab duit, sebab-sebab lain lak mendatang. kali ni g berdua je ngan Salman. dah cam dating plak.. hahahha.. anyway RTW9 mmg besh.. walaupun hari tidak secerah yang diharapkan tapi tidak menghalang peminat-peminat muzik tempatan untuk melayan band-band perform.

aku sampai dalam kol 2 petang drive dari Ampang sampai Bukit Jalil, memula ingat jem tapi rupenye tidak seperti yang disangka. hoho. sampai je terus beli tiket nak masuk.. tapi mase beli tiket agak rush sebab band Restraint ngah sound check. tujuan datang awal pn mmg nk tgk diorg perform. memang layan habis.. hoho

RTW kali ni ada 3 stage iaitu Main Stage, Indie Stage ngan Chill Stage. aku kompom la xlayan indie stage.. layan band kat Main Stage je la.. masyuk oooo.. petang mmg seisi ber "moshing" band yang main petang uh antaranya Restraint, Kugiran Tepi Pantai dan ramai ag.. tpi petang dalam kol 4 lebih hujan selebat-lebatnya so terpaksalah diberhentikan seketika.. sume stage tutup.. dalam 5 lebih stage chill ngan indie bukak blk tp main stage lambat sikit..

tang malam lepas maghrib tuh yang agak besh.. start dari The Times, pah2 Azlan and the Typewriter, Yuna, Love Me Butch, Pop Shuvit, Republic Of Brickfiled (syok yo berskanskin) dan band yang mmg aku nk usha lame Disagree (agak kuciwa sbb main 2 lagu je pah2 sound teruk sket).. ada la kejap layan Second Combat kat indie stage( tp aku rase band nih ptt men kt main stage)... apa yang rugi ialah aku xdapt lak hadiah lucky draw.. gitar fender tuh.... hahahhahah

Lepas Love Me Butch uh aku blah sbb lapo sangat.. xtertahan rasenye ngan makan tgh hari cume ayam kepci seketul.. dah 2 da la penat gile bermoshing dan berskanskin.. nak jage plak si Salman uh.. hahhahha

Btw this event is really2 rawk.. next year kompom datang ag.. tp bergantung pada line-up gak ar.. hoho

a piece of note



to all my fellow friends, me and my friend (Agil) has been setting up a group in Facebook called 1MalaysiaWatch. It's a new group. The idea of this group is to discuss about the 1Malaysia proposed by our Prime Minister Dato' Seri Mohd Najib B Abd Razak.

Describe as "1Malaysia is a great idea, but here is what people want to say", it is not only giving us an opportunity to criticize, giving compliment and other but it also giving us as a group members to discuss the current issues that related to our beloved country. It include economy, social, politics and other.

so, I'd love to invite all my friends to join this group and discuss everything that pops up in your mind. It's not wrong to be indifferent ideas and thought. Welcome guys!

*you can click on this link; 1MalaysiaWatch or by clicking the picture above. it will directly you to the group sites. thank you.

saat ku bersama Komander Kesatria UiTM Kelantan.






setingkat lagi diatas pelajaran anda didalam kawad kaki adalah.............

pergh... sangat merindui saat tersebut... perkara pertama yang diajar semasa Latihan Intensif Bakal Komander. berbekalkan seminggu, belajar cara untuk mengajar kawad kaki, berlatih kawad kaki dan juga mengenali bakal rakan seperjuangan... sangat merinduinya...


skuad, dengar sini semua sekali, apabila mendapat hukuman tiga barisan dihadapan saya gerak, skuad hendaklah... blaa blaa blaa...

sekarang dah lebih kurang setahun setengah meninggalkan UiTM Kelantan dan juga Komander Kesatria Negara... meninggalkan Kem Wawasan tempat berhujung minggu.. tempat melakukan aktiviti bersama pelatih.. tempat melakukan aktiviti abseilling kendalian sendiri.. sangat merindui saat itu... tidak lupa juga Padang Kawad.. tempat melepaskan segala tekanan belajar... tempat menjerit, tempat melalak... mengajar kawad kaki kepada pelatih... bergurau senda bersama rakan seperjuangan... dan juga tempat berkongsi ilmu...
aku sangat merinduinya...


selamat______ skuad, hari ini saya akan mengawadkan skuad. penanda disebelah kanan saya_______, penanda disebelah kiri saya________. bla bla bla.....

aku sangat menrinduinya... menjalin hubungan sesama rakan dan menganggap semua sebagai adik beradik.. berjuang didalam kawad merdeka... berjuang semasa jambori... bergembira dengan segala aktiviti... bersama menempuh dugaan... sangat merindui saat itu...

kini, semua itu hanya memori.. kembali ke masa silam adalah mustahil.. mengingati memori membuatkan hati rindu.. masih berlegar diminda.. rakan se-LIBK ku... yong, wan izyan, dee, kerol, imi, adi, awie, kamal dan lain2.. terima kasih kerana mencipta suatu memori yang indah....



nota kaki: sekarang sudah bersara sepenuhnya... hati ingin menceburi semula tetapi kudrat dan masa menghalang.... hoho

eh? itu aku?



Tatkala kebosanan, aku pun meng"Google"kan diri untuk mengisi kebosanan yang melanda. jadi terjumpalah perkara tersebut....

Ciri Positif


Orang yang lahir pada tarikh antara 20 Januari hingga 18 Febuari dikatakan bernaung di bawah zodiak Aquarius, yang berlambang gelombang (alur air). Anda meminati pengembaraan, berjiwa kemanusiaan, ingin tahu, ada semangat berontak, bersikap spontan, progesif, persahabatan, hak asasi, berkumpulan, dan manfaat manusia.

Ciri Negatif

Walau bagaimana pun,ada kalanya Aquarius menghadapi gangguan, tak boleh dijangka, suka membantah, memberontak, tak lengkap, perilaku salah, tak kosisten, perangai radikal, kurang kaedah, dan mendatangkan bencana.

Kualiti Astrologi

Aquarius termasuk dalam kategori tetap, iaitu termasuk kestabilan, ketabahan, ketahanan, dan kesempurnaan. Dengan kualiti ini anda baik untuk mempastikan sesuatu berjalan lancar atau berhasil. Lambang-lambang yang termasuk dalam kategori tetap selain anda ialah TAURUS, LEO dan SCORPIO.

Gelagat dan Perhubungan

Anda yang dilahirkan berzodiak Aquarius ini , sangat terbuka. Demikian juga dalam soal asmara. Anda memilih kawan atau pasangan terutama kerana daya tarik intelektual, bukan raut muka dan bentuk badan.Aquarius ini menyintai kebebasan sehingga tidak mungkin berdamping dengan seseorang yang pengongkong. Kegemaran pada kegiatan luar rumah menjadikan anda tidak berminat menjadi ‘ratu dapur'. Walaupun semacam dingin dan individu, namun Aquarius setia orangnya !

Teman atau kekasih yang secocok bagi Aquarius adalah Aries (21 Mac – 20 April ) dan Gemini (21 Mei - 20 Jun). Walau bagaimana pun, anda perlu bersabar lebih apabila berdamping dengan Capricorn ( 21 Disember – 19 Januari ) dan Virgo ( 22 Ogos – 22 September ).

Aries merupakan pendamping yang sesuai bagi Aquarius. Semangat Aries yang tinggi untuk menambah ilmu menarik perhatian Aquarius. Aries sebaliknya menyenangi sikap Aquarius yang terbuka.Gemini pula mempunyai persamaan dengan Aquarius. Kedua – duanya memandang daya intelektual bukannya rupa dan tubuh badan semata – mata. Keinginan Aquarius memburu kerjaya turut disenangi oleh Gemini.

Oleh sebab Aquarius bersikap dingin, anda sukar berdamping dengan Capricorn yang sikapnya tertutup. Namun begitu, anda berdua sama – sama cerdas dan memendam rasa. Seterusnya, anda mungkin kurang sesuai berdamping dengan Virgo. Hidup anda menjadi kaku dan mendatar apabila berpasangan denganVirgo yang serius.

Perhubungan Seks

Aquarius lebih tertarik pada cinta minda daripada cinta jasmani. Anda bijak dan sangat tekun. Sikap Aquarius terhadap seks bercampur – campur. Sesetengahnya mengemari seks, manakala sebahagian golongan lagi berasa lebih gembira tanpa seks.Kebanyakan yang berlambang Aquarius berada dalam keadaan keliru lantaran hanya diri anda sahaja yang memahami diri sendiri.

Kerjaya dan Kewangan

Kelahiran Aquarius ini biasanya tekun bekerja dan ingin orang lain sama tekun bekerja sama. Lantaran itu Aquarius gemarkan kerjaya yang mengikat dirinya dengan asas kefalsafahan , kekreatifan dan berlandaskan kaedah serta teknik yang tersusun.

Aquarius cepat menguasai kerjaya dan berupaya menyumbang idea bagi peningkatan diri dan organisasi, dan gemar membantu teman sekerja. Walau bagaimana pun, untuk berjaya ke matlamat kerjaya yang tertinggi , anda perlu mengembangkan sensitiviti emosi, perasaan mendalam dan kesabaran yang tinggi.

Dari segi perolehan wang , kelahiran Aquarius cenderung bersikap idealistik dan kemanusiaan. Anda biasanya pemurah dan suka menyumbang untuk sosial dan politik tetapi tanpa mengharap balasan atau sanjungan. Aquarius memerlukan wang untuk keperluan yang berfaedah bagi diri, keluarga atau orang lain. Tetapi bukan untuk status diri sendiri semata – mata.

Keluarga dan Rumahtangga

Dalam keluarga dan rumah tangga, kelahiran Aquarius mudah berubah, iaitu tidak stabil. Namun , anda tetap inginkan sebuah rumah yang baik untuk melayan keluarga dan kawan.

Demi keharmonian rumah tangga dan keluarga, anda perlu memasukkan ciri-ciri kestabilan dan kauliti. Di samping mengutamakan daya intelektual , anda sebenarnya perlu meresapkan cinta ke dalam rumah dan keluarga.

hurm... dok tilik2 memang ada yang betul mengenai perkara-perkara yang disebutkan.... hurm.....

bla... bla... bla....


hurm.. it's Monday afternoon on 21st December 2009. Nothing crossed in my mind but I still want to write something. Updating this blog ain't easy. huhu. today, I pick some interesting point bout myself and to be elaborate it according to parts.

STUDY

huh. as I living in the Student Life for years, i just need another one and a half years to complete my degree studies. Been a year doing my degree, maybe it's time for me to change my way of study to ensure my degree at a highest quality. huhu. so, start from 4th January 2010 I need to push more from before! hoho


LOVE

blank message! syntax error! hahaha


CAR

argh! to tense to think bout my car. need to replace body throttle, distributor, lower arm, front absorber and also tyres. anyone can give me bout rm1500? wallahwey, where should i get the money from? ish!~


FAMILY

nothing much on my lovely family. huhu. doing well. with my youngest sister just finished SPM and the younger sis now having semester break. The oldest bro still with her wife. he said his wife quiet busy with work because of the PLKN bus supply. huhu. mama and ayah is fine but us as FAMILY need to have a VACATION!! huhu


FRIENDS

friends oh friends. stick as a double-sided tape. huhu


HIDDEN AGENDA

i want to change my exhaust car, buy new futsal shoe (Nike Gato crossed in my mind.. huhu) and also getting myself ready for new semester. huhu

Luahan seorang rakyat biasa



sape leh teka meter kete pe aku lanje setin air coke

Saya salah seorang pemilik kereta yang berumur lebih daripada 15 tahun yang dilaporkan berjumlah mencecah 2.7 juta buah di negera ini.

Saya amat tertarik dengan berita-berita di akhbar mengenai Dasar Automotif Negara (DAN) yang telah diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini.

Walaupun DAN ini dilaporkan secara ringkas sahaja tetapi hati saya mulai gusar dengan apa yang bakal berlaku selepas ini.

Saya menulis ini berdasarkan pemahaman saya berdasarkan laporan di media kerana saya hanyalah rakyat biasa, seperti kebanyakan rakyat di kampung atau luar bandar yang rata-rata tidak begitu mengerti dengan dasar-dasar yang kerajaan akan laksanakan.

Saya bukanlah antara orang yang mampu menukar kereta bagaikan menukar pakaian seperti taukeh besar, pegawai eksekutif atau ahli-ahli Yang Berhormat di luar sana.

Sejak akhir-akhir ini, saya lihat pelbagai peraturan dikenakan terhadap saya dan orang seperti saya untuk meneruskan kehidupan dengan memiliki kereta-kereta yang telah berusia lanjut.

Tidak cukup dengan kenaikan premium insuran pihak ketiga dan keengganan pihak insuran untuk menerima kereta-kereta kami ini, kali ini kami dikejutkan pula dengan DAN yang saya lihat akan banyak menguntungkan ahli-ahli korporat dunia automotif sahaja.

Dengan adanya DAN yang kononya dibuat atas dasar membantu merancakkan industri automotif negara, kami dipaksa secara halus untuk melepaskan kenderaan kami dan membeli kenderaan baru yang didakwa lebih moden serta berteknologi tinggi.

Padahal kami tidak memerlukan kenderaan canggih untuk ke tempat beribadat atau kerja. Cukuplah dengan ketenangan fikiran kami yang bebas daripada hutang pinjaman kenderaan.

Kenderaan yang moden dan canggih tentu sekali datang dengan harga yang kami tidak mampu membelinya secara tunai.

Tetapi jika DAN ini terus menekan kami, maka terpaksalah kami membelinya secara hutang. Kami ingin bertanya kepada pihak berkenaan, adakah dengan berhutang menandakan kita telah maju dan negara akan makin cepat membangun?

Saya juga amat tertarik dengan kenyataan menteri berkaitan yang berhasrat menghentikan kemasukan alat ganti kenderaan terpakai ke negara ini serta komitmen beliau untuk memberi insentif kepada mereka yang ingin membangunkan alat ganti automatif di dalam negara.

Saya berpendapat, tindakan tersebut hanya akan menguntungkan sebelah pihak sahaja dan tentu sekali pihak kami iaitu rakyat biasa akan rugi selama-lamanya.

Mungkin antara kami mampu untuk membeli kenderaan baru secara hutang tetapi belum tentu kami mampu untuk mendapatkan alat ganti kenderaan dengan harga yang munasabah.

Jika kemasukan alat ganti kenderaan terpakai dihentikan, kami terpaksa mendapatkan alat ganti baru yang bukan semuanya datang dengan harga yang mampu milik.

Sebagai contoh, harga kotak gear canggih kereta nasional yang dilancarkan dahulu bagaikan mimpi ngeri kepada pemilik-pemiliknya.

Harganya mencecah belasan ribu ringgit dan tidak sepadan dengan harga keretanya yang kini dalam promosi mudah milik oleh pengeluarnya.

Ia bagaikan kata orang tua-tua di kampung, "mahal tali daripada lembu". Persoalan kami, adakah DAN akan memberi jaminan kepada kami untuk mendapatkan harga alat ganti dengan murah dan berkualiti?

Berdasarkan pengalaman, kebanyakan alat ganti buatan tempatan terlalu rendah kualitinya dan ia boleh membahayakan pengguna pula.

Oleh itu, kami amat berharap kerajaan dapat mengkaji semula DAN demi kepentingan seluruh rakyat Malaysia.

Kami bukanlah menentang pelaksanaan DAN tetapi biarlah ia dapat memberi manafaat kepada seluruh rakyat, bukannya kepada pihak tertentu sahaja.

Dengarlah rintihan orang seperti kami. Jangan hancurkan kepercayaan kami.

Jika rintihan kami diabaikan, maka konsep 1Malaysia yang dicanangkan akan gagal di tengah jalan kerana apa yang kami lihat, keutamaan hanya diberikan kepada pihak-pihak tertentu sahaja.

dipetik daripada : malaysiakini

nah kau. sekali lagi kita bakal terhimpit dengan ketamakan borjois. inilah projek menyusahkan rakyat, secara halus menyedut segala duit rakyat untuk keentingan sendiri. yang kaya makin kaya, yang kurang kemampuan semakin kurang kemampuannya.

apa kata anda?

be smart about MyKad



sivaji the boss pun boleh ada MyKad

THESE days, visitors to Menara Star in Petaling Jaya don’t have to scribble their particulars in a logbook. Nor are they required to leave some form of identification at the security desk. All they need to do is go up to a terminal, insert their MyKad and the relevant information is recorded.

This is not that much of a novelty because MyKad-based visitor registration systems have been around for a few years now. Nevertheless, it must still be odd for many of us to use our MyKad for anything other than identity verification in our dealings with government departments and financial institutions.

But in fact, MyKad was conceived as something more than a high-tech replacement for the laminated identity cards we used to carry around.

When launching MyKad in September 2001, then Deputy Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said, “MyKad will be recognised worldwide as the Malaysian multipurpose, citizen smart card, the world’s first multi-application card.”

The project started in the late 1990s as one of the four flagship applications that were meant to kick-start the Multimedia Super Corridor (now MSC Malaysia).

This is what you’ll find on the Multimedia Development Corp (MDeC) website: “The development of a national MyKad flagship application enables the government and private application providers to implement smart card solutions without duplications of effort and investment.

“The project was successfully implemented with the issuance to 2.59 million people in the Klang Valley as of October 2002, and has been extended nationwide since 2005. The card is embedded with a security enhanced 64K microprocessor chip that is multifunctional across varying systems.

“MyKad can be used for the following purposes: national ID, driving licence, passport information, health information, Touch ‘n’ Go, MEPS Cash, ATM (automated teller machine) and public key infrastructure.”

The key phrase here is “can be used”. More than a decade after the idea of a multi-purpose smart card for all Malaysians was floated, we still see MyKad as primarily an identity card. That’s like doing nothing but word processing on a personal computer.

The underutilisation of the MyKad infrastructure is almost criminal. A few years ago, it was reported that it cost the Government RM33 to produce each card. A recent report says there are about 20 million MyKad owners. Going by these numbers, some RM660mil has been spent just to issue the cards.

What about the investments in the other components of the infrastructure, such as the tens of thousands of various forms of MyKad readers and MyKad-based recording systems? Throw in the money spent on developing applications for MyKad, and we may be taking about billions of ringgit.

The prevalence of the cards (and to some extent, of the card readers) in Malaysia dangles before us a great opportunity to boost reach and efficiency. What we have here is a way to digitally connect to 20 million people and to offer them the convenience of making a range of transactions using a single card.

Of course, there are reasons people shrink away from the multi-functional promise of MyKad. Some fear theft or misuse of the information contained in the cards.

For a long time, there has been no sturdy counterweight to that concern. But the Personal Data Protection Bill has been tabled in parliament in the current sitting.

Its passage will allow the authorities “to regulate the processing of personal data of individuals involved in commercial transactions by data users so as to provide protection to the individual’s personal data and thereby safeguard the interests of such individual”.

Then, there’s the common argument that having a multi-purpose card is risky because it’s akin to putting all your eggs in one basket. There’s the worry that a damaged or missing MyKad can result in massive hassles or even losses.

This is a matter that needs to be addressed by the Government, but surely there are ways to ensure a speedy replacement of the cards and the information. Besides, losing a multi-functional card is no different than losing your wallet or purse.

This is not the only issue that the Government needs to tackle. It has to ensure that the relevant agencies are on the same page in promoting and encouraging the adoption of the additional MyKad applications.

In addition, some industry players believe that it is difficult to build an ecosystem around the MyKad infrastructure because it doesn’t work on an open source operating system. This too may require the Government to step in to lay the middle path.

·Deputy business editor Errol Oh dreads having to hand over anything bearing his photograph to strangers; he frets that he’s being cruel to them.


this article link : the star

nah kau! antara projek membazir wang dan projek menguntungkan pemodal kapitalis.
bagi pengguna yang agak ganas seperti aku, MyKad adalah teknologi terbangang pernah wujud.

dengan ketahanan kad cuma beberapa tahun, menukar kad memakan kos paling kurang sepuluh ringgit dan cip yang cepat jahanam, adakah ini bagus. cuba kita renung kembali zaman kad pengenalan "laminate" ala-ala lesen sekarang. lebih tahan lama, kos yang agak murah untuk dijaga sebab boleh "laminate" banyak kali, tiada kerisauan cip rosak sebab tiada cip pun.

bagi aku, kembalikan semula kad pengenalan lama. MyKad hanya menyusahkan. apa kata anda?

Chin Peng; pengganas ataupun pejuang?


2 Disember 2009, 20 tahun Perjanjian Damai Hatyai yang mengikat antara tiga pihak iaitu Parti Komunis Malaya (PKM), Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Thailand. Sebelum daripada tarikh tersebut, banyak berita tentang Chin Peng memenuhi dada-dada akhbar dan saluran media negara.

Siapa Chin Peng? Chin Peng ataupun Ong Boon Hwa merupakan antara pemimpin tertinggi PKM yang turut disertai oleh Abdullah CD, Suriani Abdullah dan Rashid Maidin. Untuk maklumat lanjut mengenai beliau boleh didapati di internet dengan carian "Chin Peng".

PKM? merupakan sebuah parti yang di"anggap" berhaluan kiri oleh pemerintah British. Ditubuhkan pada tahun 1930 yang pada mulanya ingin menentang pemerintahan British. Akan tetapi, pada tahun 1942 mereka menubuhkan Malayan Peoples' Anti-Japanese Army (MPAJA).
Mereka juga turut menubuhkan Parti Komunis Melayu Malaya (PKMM, atau rejimen ke-10). selebihnya boleh dicari dilaman internet.

Ordinan Darurat 1948? pada pertengahan Jun 1948, kaum penjajah British melaksanakan Undang-undang Daruat di seluruh negara, melakukan penangkapan secara besar-besaran, mengharamkan parti-parti politik dan pertubuhan yang memperjuangkan kemerdekaan tanah air dengan berselindung di sebalik topeng membasmi komunis yang "mengancam" keselamatan negara. Sudah pasti negara yang dimaksudkan ialah kekuasaan penjajah British di Malaya. Selepas ancaman komunis tamat pada 1989, ia diteruskan oleh pimpinan kerajaan Barisan Nasional dan dikenali sebagai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

jika ditilik situasi ketika itu, kedudukan penjajah British benar-benar diancam oleh perjuangan kemerdekaan rakyat berbagai kaum dari berbagai aliran patriotik demokratik atau disebut juga sebagai golongan kiri. Boleh dikatakan semua kekuatan progresif Melayu dan bukan Melayu telah bergabung dalam barisan bersatu PUTERA – AMCJA. UMNO sebagai pertubuhan yang mewakili golongan pertengahan dan atasan Melayu yang menyokong pemerintahan British sudah tidak dapat menandingi gabungan kekuatan kiri berbagai kaum tersebut. Hartal raksasa 1947 yang dilancarkan PUTERA-AMCJA benar-benar dirasakan kesannya oleh kaum penjajah.
Ia disemarakkan lagi dengan situasi perjuangan kemerdekaan di serata tempat di Asia dan Afrika. Persidangan Serantau Asia yang diadakan di New Delhi dan Persidangan Parti-Parti Komunis Negara Komanwelth pada tahun 1947 benar-benar telah menambah semangat baru kepada gerakan kemerdekaan di Asia.

Itu semua adalah sedikit sebanyak sejarah PKM, Darurat 1948 dan jalan sebenar kemerdekaan.
itu semua adalah sejarah, biarlah tidak tersiar dalam buku KBSM ataupun buku sejarah ciptaan pemerintah kini.


Bagi aku, setiap manusia sepatutnya diberikan peluang untuk menebus kesalahan. memang tidak dinafikan bahawa PKM telah membunuh ramai orang terutamanya askar melayu yang ketika itu dibawah penjajah British. Ramai yang tidak tahu bahawa Abdullah CD serta isterinya Suriani Abdullah telah pulang ke Malaysia dan menetap di Malaysia.

Mengapa kita perlu menghalang seseorang untuk pulang ke tanah air sendiri? adakah kerana dia adalah kaum cina? Please stop from being racist!! apakah yang mampu dibuat oleh seorang tua yang berusia 85 tahun? erm.... entahlah....



nota kaki; ini adalah pandangan dari sudut aku, jika tidak suka tidak mengapa. dan mintak janganlah bermaki-maki.

Sukan Sea; Bola Sepak Lelaki



Sedikit preview tentang bola sepak Malaysia.

Pasukan Malaysia U-23 layak ke perlawanan separuh akhir untuk menentang Laos setelah berjaya menundukkan pasukan gergasi Asia Tenggara, Thailand 2 berbalas 1.

Dalam kumpulan yang mengandungi lima pasukan, Malaysia berjaya menduduki tangga kedua dibelakang Vietnam.

Berikut adalah keputusan perlawanan dalam kumpulan A.

Malaysia 11 - 0 Timur Leste
Malaysia 1 - 3 Vietnam
Malaysia 4 - 0 Cambodia
Malaysia 2 - 1 Thailand

Kumpulan B diwakili oleh Laos dan Singapura. Perlawanan Separuh Akhir adalah seperti berikut:

Malaysia vs Laos
Vietnam vs Singapore


nota kaki: sabtu, 12/12/2009, 1630hrs bertempat di Stadium Jugra. aku ada friendly. lame ouh xmain bola kat stadium.. hoho

mas kahwin naik pula? ramai bakal andartu?



Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju kadar mas kahwin dinaikkan kerana ialah boleh mengundang kepada ramai gadis menjadi anak dara tua.

"Kita tidak bercadang menaikkan kadar mas kahwin di Kelantan dan mahu mengekalkan peraturan sedia ada," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Kota Bharu hari ini ketika diminta mengulas mengenai keputusan kerajaan Selangor menaikkan kadar mas kahwin di negeri itu daripada RM80 kepada RM300 berkuatkuasa 1 Jan tahun depan.

Nik Abdul Aziz berkata beliau sudah lama mengamalkan langkah tidak mengambil berat mengenai mas kahwin termasuk yang membabitkan perkahwinan anak-anaknya sendiri.

"Sayapun mengenakan tidak lebih RM1,000 bagi mas kahwin (yang termasuk hantaran) setiap anak saya sejak dulu," katanya.

Menurutnya langkah mengenakan mas kahwin dan hantaran yang terlalu tinggi lebih bersifat riak dan menunjuk-nunjuk.

Enakmen Keluarga Islam Negeri Kelantan tidak menetapkan jumlah tertentu berhubung kadar mas kahwin bagi pasangan yang ingin berumah tangga di negeri itu. BERNAMA

Sumber : Malaysiakini


Dunia oh dunia. ni mahu niaga anak ka apa ini? aku memang sangat bersetuju dengan kata-kata Tuan Guru Nik Aziz. sudahlah bayaran hantaran beribu-ribu. mas kahwin pula tinggi saje. aduh lah. bukankah pemberian mas kahwin ini seikhlas hati? hurm.. apa kata anda? hoho


nota kaki: errrr... kena kawen kt pahang or johor la begini. hoho

Timbang Tara


bertarikhkan 10 Disember 2009, tarikh keramat yang pastinya mendatangkan kegelisahan, kegusaran, pergolakkan adrenalin, teruja dan pelbagai lagi perasaan yang pastinya bercampur baur bagi pelajar UiTM (tidak termasuk pelajar asasi). tidak terkecuali aku sendiri yang masih menuntut dalam pengajian Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (kepujian) Ekonomi Perniagaan, bahagian tiga.


*tekan gambar untuk pembesaran*

akan tetapi, setelah empat tahun menuntut di UiTM dan dah terdedah dengan kegagalan beberapa kertas peperiksaan membuatkan aku tenang menghadapi saat yang penuh debaran ini. Dan setiap kali keputusan keluar, pastinya ada yang berjaya dengan jayanya, ada yang kecundang. memetik ayat daripada Al-Quran.

al-ankabut ayat 2: "Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?"

sedih itu suatu nikmat, tidak semua mampu bersedih. ada orang yang senyum memanjang, gembira je hatinya, tanpa disedari sebenarnya KEGEMBIRAAN yg diarasakan itu adalah UJIAN terbesar untuknya...

al-isra83: "Dan apabila Kami berikan kesenangan kepada manusia niscaya berpalinglah dia; dan membelakang dengan sikap yang sombong; dan apabila dia ditimpa kesusahan niscaya dia berputus asa."


manusia makin dekat dengan penciptanya, meratap dan merayu tatkala diuji dgn kesusahan dan kesdihan, sedangkan.
manusia makin jauh dari MAHA PENYAYANG pabila mata dikaburi dgn kesenangan dan kemewahan...


al-insyira ayat 5 dan 6, dua kali Allah ulang, 5. "Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan," 6. "(sekali lagi ditegaskan): Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan."


ALLAH sayang pada kita,
Allah sayang pada kita, DIA merindukan rintihan dan rayuan daripada hambaNYA.





Piala Dunia, Undian dan sedikit ulasan




ehem2.. pada 5 disember 2009, undian pusingan akhir piala dunia telah dilangsungkan di Cape Town, Afrika Selatan tuan rumah bagi pusingan piala dunia 2010. dengan undian dibantu oleh aktres seksi Charlize Theron, setiap negara diletakkan didalam balang (pot) A,B,C dan D.

setelah undian dijalankan, begini lah kedudukan kumpulan setiap negara.

Kumpulan A
South Africa, Mexico, Uruguay dan Perancis

Bafana Bafana ( South Africa) akan menghadapi laluan sukar untuk mara kerana bertemu dengan dua bekas juara piala dunia, Uruguay dan Perancis. Perancis dilabel sebagai pasukan pilihan untuk mara bersama Mexico.

Pemain tumpuan: Steven Pienaar (RSA), Aaron Mokoena (RSA), Cuauhtemoc Blanco (MEX), Rafael Márquez (MEX), Giovanni dos Santos (MEX), Thierry Henry (FRA), Nicolas Anelka (FRA), William Gallas (FRA), Diego Lugano (URU), Diego Forlán (URU)

Kumpulan B

Argentina, Nigeria, Korea Selatan dan Greece

Argentina akan menjadi pilihan untuk mara bersama Nigeria. Seperti yang kita tahu Argentina mempunyai ramai pemain berbakat yang bermain di eropah. tidak dilupa juga Nigeria yang kebanyakkan pemain mereka berpangkalan di Perancis dan beberapa negara eropah yang lain. Korea Selatan dan Greece (bekas juara euro 2004) pasti akan memberikan tentangan yang sengit bagi kumpulan ini.

Pemain Tumpuan: Lionel Messi (ARG), Javier Mascherano (ARG), Carlos Tevez (ARG), Juan Veron (ARG), Park Ji-Sung (KOR), Park Chu-Young (KOR), Obafemi Martins (NIG), Aiyegbeni Yakubu (NIG), Georgios Karagounis (GRE) and Theofanis Gekas (GRE).

Kumpulan C

England, USA, Algeria dan Slovenia

England, kuasa besar bola sepak dunia yang pernah menjadi juara ditanah sendiri pada 1966 pastinya akan memberikan 100% dalam permainan mereka bagi mencerahkan peluang untuk memenangi piala dunia buat kali kedua. Dengan dibarisi ramai bintang bawah bimbingan Fabio Capello, England dilihat mampu untuk menjuarai piala dunia 2010. Pasukan bimbingan Bob Bradley (USA) pastinya menjadi pilihan untuk layak ke pusingan seterusnya.

Pemain Tumpuan: Wayne Rooney (ENG), Frank Lampard (ENG) ,Steven Gerrard (ENG), Landon Donovan (USA), Tim Howard (USA), Karim Ziani (ALG), Robert Koren (SVN).

Kumpulan D


Jerman, Australia, Serbia dan Ghana

Pertembungan antara Michel Ballack dan Micheal Essien. Kumpulan ini pastinya memberikan kepuasan kepada peminat bola sepak dunia kerana kumpulan ini dikira agak seimbang kerana pemain-pemain setiap negara ini banyak pengalaman dan terkenal. Jerman dan Ghana adalah pilihan tetapi Australia dan Serbia mempunyai peluang untuk mencuri tempat ke pusingan seterusnya.

Pemain Tumpuan: Miroslav Klose (GER), Michel Ballack (GER), Tim Cahill (AUS), Matthew Amoah (GHA), Michael Essien (GHA), Milan Jovanovic (SRB), Marko Pantelic (SRB)

Kumpulan E


Belanda, Denmark, Jepun, Cameroon

Franck De Boer, lagenda Belanda yang kini menjadi pembantu jurulatih ada menyatakan ingin membawa pulang piala dunia ke Belanda. Akan tetapi mereka perlu menghadapi tentangan hebat daripada Cameroon, Denmark dan Jepun yang dahagakan kejayaan. Cameroon akan diketuai oleh Samuel Eto'o, Denmark oleh Jon Dahl Tomasson bekas penyerang AC Milan dan wakil Asia, Jepun akan diketuai oleh Shunsuke Nakamura. Pasukan pilihan untuk layak ialah Belanda bersama Cameroon.

Pemain Tumpuan : Arjen Robben (NED), Dirk Kuyt (NED), Robin Van Persie ( NED) Rafael Van Der Vaart (NED), Nicklas Bendtner (DEN), Jon Dahl Tomasson (DEN), Shunsuke Nakamura (JPN), Keisuke Honda (JPN), Samuel Eto'o (CMR), Jean II Makoun (CMR), Alexandre Song (CMR)

Kumpulan F


Itali, Paraguay, New Zealend dan Slovakia

Penyandang juara pastinya akan menjadi pilihan utama untuk layak. Boleh dikatakan kumpulan paling mudah kerana reputasi negara lain kurang menyerlah. Paraguay akan mengikuti Itali layak ke pusingan seterusnya. Namun, dengan New Zealend dan Slovakia layak untuk kali pertama ke piala dunia, mereka mungkin boleh membuat kejutan.

Pemain Tumpuan : Gianluigi Buffon (ITA), Fabio Cannavaro (ITA), Gennaro Gattuso (ITA), Andrea Pirlo (ITA), Robert Vitteck (SVK), Justo Villar (PAR), Salvador Cabanas (PAR), Ryan Nelsen (NZL)

Kumpulan G


Brazil, Korea Utara, Ivory Coast dan Portugal

Kumpulan Maut. Deskripsi paling mudah untuk kumpulan G dimana tiga pasukan adalah pasukan hebat dan Korea Utara adalah Outsider untuk kumpulan ini. Brazil menjadi pilihan utama untuk layak dan satu lagi tempat akan menjadi rebutan Ivory Coast dan Portugal. Akan tetapi, bila menyingkap sejarah 1966, Korea Utara pernah tumbangkan Itali 1-0.

Pemain Tumpuan : Kaka (BRA), Luis Fabiano (BRA), Alexander Pato (BRA), Cristiano Ronaldo (POR), Liedson (POR), Didier Drogba (CIV), Kolo Toure (CIV), Jong Tae-Se (PRK)

Kumpulan H


Sepanyol, Chile, Switzerland dan Honduras

Juara Euro 2008 pastinya menjadi tumpuan. Dengan kumpulan ini dibarisi negara yang kurang menyengat, pastinya laluan mudah buat Sepanyol untuk layak ke pusingan seterusnya. Chile dan Switzerland akan merebut satu kekosongan untuk layak ke pusingan seterusnya. Honduras mungkin akan memberikan sedikit kesukaran untuk Chile dan Switzerland dengan bantuan pemain tengan Totenham Hotspurs, Wilson Palacios.

Pemain Tumpuan: Xavi (ESP), Andres Iniesta (ESP), David Villa (ESP) Fernando Torres (ESP), Humberto Suazo (CHI), Matias Fernandez (CHI), Alexis Sanchez (CHI), Wilson Palacios (HON), Carlos Pavon (HON), Alexandre Frei (SUI), Blaise Nkufo (SUI), Tranquillo Bernetta (SUI)

Jadual Perlawanan akan dimasukkan didalam entri yang lain

autobiografi saya,


bila korang kena tagged, isi dan post balik dlm new notes korang sebagai "my autobiography" dan sile guna korang pnye jawapan sendirik, bukan tiru eh. kemudian tag 21 kawan korang termasuk saye ye. kalo takda 21 kawan..? hmm sian korang. ;p

dari sini kita kenal kawan2.

1. Where did you take your profile pic?
*blog* genting sempah

2. What exactly are you wearing right now?
nice yellow t-shirt design by creativeminds

3. What is your current problem?
paling ketara ialah ekonomi semasa dan masalah kecederaan kaki yang agak serius. hoho

4. What makes you happy most?
erm... lutut saya kembali pulih? hoho

5. What's the name of the song that you're listening to?
metallica - the unforgiven II

6. Any celeb you would marry?
tiada.

7. Name someone with the same birthday as you?
rafael van der vaart (holland international footballer)

8. Ever sang in front of a large audience?
nope!~

9. Has anyone ever said you look like a celebrity?
erm... tiada dalam data.

10. Do you still watch kiddie movies or kiddie TV shows?
sometimes. hoho

11. Do you speak any languages?
melayu, jawa, klate, english.

12.Do you ever watch MTV?
opcoz!~

Chapter 1:
=====================

1. Middle name:
shafwan *yang pasti ramai org salah eja*

2. Nickname(s) (for friends):
abe/wan

3. Current location:
bilik tidur saya

4. Eye color:
hitam itu unggul

Chapter 2:
=====================

Do you get along well with your parents?
katakan ya!
haha


Chapter 3: Favorites
==========================

=

1. Ice creams
kocelat??

2. Shampoo/conditioner:
pantene


Chapter 4: Do You...
===========================

1. Dance in the shower?
kenkandang gak la

2. Do you write on your hand?
semasa zaman kanak2 dahulu.

3. Call people back?
kadangkala pabila merasakan penting

4. Believe in love?
cinta itu buta dan juga boleh membutakan..

5. Any mental health issues?
ada barangkali. hoho

Chapter 5: Have You..
.=============================

1. Broken a bone?
twice

2. Sprained anything?
most of the time

3. Had physical therapy?
sumtime

4. Gotten stitches?
once

5. Taken painkillers?
need to somtimes.

HOW I END MY SENTENCES
===============================

1. I love : my family and all my friends.

2. I don't understand: what i'm learning in my degree.. hoho

3. When I wake up in the morning: take a look on watch and fall asleep again. hoho

4. Life is full of: things.. things.. things....

5. I get annoyed very quickly when: i pissed off.

6. Parties are : errr... fun maybe.. hoho

7. Dogs are: anjing

8. Cats are: kucing.

9. Tomorrow is :the day after today.

10. I have a low tolerance for: backstabbers.

11. If I had a million dollars I would: used it. hoho

12. I'm totally terrified of : loosing people aroud me.

pembelian terkini


Hari : Rabu
tarikh: 2/12/2009
tempat: kinokuniya book store - suria klcc
perkara: membeli buku

someone please stop me from going to any book shop outlet! hoho

inilah perkara yang akan terjadi apabila aku pergi ke kedai buku yang menjual pelbagai buku yang agak menarik. kali ini membeli dua buah buku sahaja kerana batasan kewangan yang agak menggusarkan.

setelah menjelajah bahagian sains politik, sejarah malaysia, kebudayaan malaysia dan pengkayaan diri maka dua buah buku telah terpilih untuk pembelian kali ini.

1- ART OF CONVERSATION (RM42.90 WITH discount of RM12.87)
2- The Malaysian Way of LIFE (rm34.90)



jika dalam perkiraan, kedua-dua buah buku ini akan dikhatamkan dalam masa sebulan jika tiada kemalasan melanda.

semakan


tarikh: 28 November 2009
hari : sabtu
perkara: semakan berat badan dan ketinggian.
berat: 65 kg (sebelum ini 67.5kg)
tinggi : 171cm.
BMI : 22.18 (normal)
BMR : 1,674 kcal/day
BMR with activities : 2,594 kcal/days

BMR ialah jumlah pembakaran kalori semasa rehat.
BMR with activities ialah pembakaran kalori dengan aktiviti.

huhu. kusangkakan cuti bertambah berat badan, rupa2nya sudah turun 2.5kg. yahoo..
semakan seterusnya mungkin 3-4bulan dari sekarang.
tunggu dan lihat..
huhu

gian? demam?


yahoo. game ini telah lama ku cari. ketemu jua installer nye. malas nk beli. jimat. huhu. berbekalkan laptop adik aku yang mempunyai otak AMD Turion x2 64 dan ATI Radeon HD3450 with 512MB dedicated graphics, aku pun meng'install' permainan video yang telah aku berjinak-jinak sekitar tahun 2000/01.


Presenting (huhu, mcm dalam tv x?), Pro Evolution Soccer 2010 (PES 2010) atau nama lain bagi keluaran jepun Winning Eleven (WE) yang edisi keberapa pn aku xtau dah. haha. graphics mmg meletup. game play besh, player hampir up-to-date. kepada penggemar game nih baik cari dvd/vcd dipasaran dengan segera (yg ni beli pirate pn xpe). di jamin 4.0 la. kompom.

klu nk compare ngan FIFA 10 pula, banyak beza dua game ni. klu FIFA 10 menang atas senarai pemain dan kelab yang ada. sebab mmg officially dpt lesen from fifa ngan clubs across countries. PES plak dapt sikit. so kelab2 besar yang terlibat dengan champions league dan europa league (dikenali sebagai eufa cup dulunya) dan beberapa kelab2 yang ternama.

tapi kepada yang baru nk main, better use kayu ria/joysticks sbb klu guna papan kekunci mmg xbesh. xmacam fifa punya key setting. huhu

Piala Dunia? World Cup?




dengan kelayakan piala dunia telah tamat semalam, pelbagai cara dan teknik untuk layak akhirnya kesemua 32 pasukan akan bertanding didalam akhir piala dunia.
dengan pasukan ireland kalah dek tangan thiery henry, dengan guus hiddink tersungkur dek kuasa gol tempat lawan, ukraine kena penangan juara euro 2004, new zealend dpt masuk world cup akhirnya dan macam2 lagi ragam.

jun nanti, banyak bintang ternama dunia xdapat kita tengok mase world cup sebab kecundang antaranya zlatan ibrahimovic, robbie keane, andriv schevchenko, andriy arshavin, roman pavlychenko dan ramai lagi. kita juga akan melihat aksi dua pemain yang dilabel terbaik dalam dunia xlain dan xbukan si messi ngan ronaldo. beban? pastinya besar bagi kedua-dua pemain. yang pasti para peminat sukan bola sepak pasti tercongok kat kedai2 atau dirumah untuk tgk aksi pemain2 feveret sendiri seperti CR9, LM19, rooney, gerrard, kaka, torres dan lain2.

aku? pastinya masih menyokong overrated team England.. huhu pape pun kena la tunggu world cup yo.. hahhahaha

nota picisan





hari ini alhamdulillah dapat aku satu ilmu baru untuk set up wireless kt umah. dengan berbekalkan wang simpanan ntok beli router yg aku simpan dari duit PTPTN tuh, aku pn menuju ke kedai komputer, xkan la kedai basikal plak kan. tol x? tanpa segan silu aku pn belilah router itu. jenama? D-LINK DIR-600, rege blakang kire, 100++ gak la.. huhu

puas aku dok belek2 akhirnya, berjaya gak aku menukar setting modem streamyx tuh kepada bridge mood, set plak router, setel. semudah itu je. tapi masa yang diambil untuk siap? kira-kira 3 jam campur tolak bahagi darab dengan makan, minum dan facebooking. hahhahhahah

yang penting, ilmu baru itu yang bernilai, biarlah pe org nk kate... huhu

kepada yang menyokong, terima kasih. credit to my uncle, cik aki sbb bg panduan even sekadar bercakap dlm tepon. huhu

nota ringkas



aku berfikir secara tidak normal? adakah aku gila?
aku ada masalah apabila soalan yang agak dekat dihati? adakah aku gila?
aku rasa nak berhenti belajar? adakah aku gila?
aku sentiasa menjauhkan diri apabila orang bertanya tentang soalan serius? adakah aku gila?
aku berkelakuan tidak seperti "aku" yang dulu? adakah aku gila?
aku tidak boleh menghadapi tekanan? adakah aku gila?
adakah aku gila? adakah aku gila? adakah aku gila?

nota kecil



time: 1745hrs
inspiration: macroeconomics analysis paper


what is relationship between knowledge and leisure time? it just like philips curve. we just subs knowledge at inflation axis and leisure time at unemployment axis. in short-term, more we study, more knowledge we get, but, LT will be trade off with increase in knowledge. In long-term, it will give us same leisure time as before but with better knowledge. so, keep on studying!




.darthoneavenue.

Sayu dan Pilu...


oh hari khamis..
oh 22 oktober 2009..
oh jam 7.20-8.30 pagi..
oh laptop ku..
oh enpon ku...
oh jiwaku..
oh hatiku..
oh perasaanku...
oh poketku..
oh oh oh oh oh


small notes


1- I'm not the smartest but I'd love to argue on something before accepting it. why? i love to consider everything and I'm not afraid of doing mistakes. Mistakes teach us how to be right. There would be sometimes that left is right.

2- To be frank, I'm little bit dissapointed with some of Malaysian young lads that doesn't like to think. They let everything decided by someone that smarter and being appointed to make the decision. For me it just like live like automaton.

3- We, are apart of a community. We do have influence on something that circulate among our community. Maybe we didn't notice what now, one time in future we may realize that what we have done in past effecting us as a community.

4- I love a terminology by Hishamuddin Rais. Young lads need to be brave. Brave of what? you'll decide by yourself not me. So, never afraid to sit for a while and think!



p/s: I'm so sorry for my english. I admit it!

Kahwin oh Kahwin







Hari: Isnin
Tarikh: 19 Oktober 2009
Masa: 11:25 pagi.
Lokasi: ruang tamu rumah 516.


Perkara : menceritakan pengalaman hujung minggu.
Tarikh Perkara : 16, 17 dan 18 Oktober.
Aktiviti : Majlis Akad Nikah dan Persandingan.
Majlis Siapa : Zulkefli bin Hj Darini. (Usu)

1. Perkara : Majlis Akad Nikah
Hari : Jumaat
Masa : Selepas Asar.



Gambar lain sila view : http://www.facebook.com/editphoto.php?aid=116075#/album.php?aid=116075&id=615499796



2. Majlis Persandingan.
Hari : Ahad.
Masa : Sepanjang hari Sabtu ( Persediaan) dan Ahad (Majlis)

Sila view link ini : http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/album.php?aid=116077&id=615499796

Malam Pra-Graduan Fakulti Sains Komputer & Matematik


Tarikh : 16 Oktober 2009.
Masa : 2000hrs-2300hrs.
Tempat : Concorde Hotel.

Pada hari Jumaat, aku bersama Amir, Zaireen dan Balkis dijemput untuk mengisi meja kosong yang telah direserve oleh Khairul Izwan selaku pengarah projek program ini. Untuk makluman, kami bukan dari fakulti yang tersebut diatas ya. hehe. Mungkin kami dijemput bagi menemani MC majlis tersebut iaitu Ayu dan Helmi. jadi, meja tersebut dipenuhi dengan kami, 2 penyanyi jemputan dan juga MC. Membebel banyak pun tak seronok. Inilah New Me a.k.a latest pic of me.


* aku dan MC*
Gambar makan-makan tak nak upload. hehe. tunjuk sikit-sikit ja. haha



p/s: thanks to k-rol, zik, ajigol, sham dan rakan-rakan FSKM dan pelajar degree in Statistic.

Media dan Raya.




TV3 tops again in viewership during Raya week

SISTEM Televisyen Malaysia Bhd, better known as TV3, Malaysia's first free-to-air private television channel, has maintained its position as the number one choice during the Hari Raya Aidilfitri week.

From September 20 to September 26, the station, with the tagline "Inspirasi Lebaran", obtained 32 per cent audience share among all viewers.

Media Prima Bhd's (MPB) TV Networks group chief executive officer Datuk Seri Farid Ridzuan said the ratings is a testimony that TV3 is still the Malaysian viewers' number one choice.

"These high ratings are no coincidence or accident. It is the result of our calculated strategy and extensive research that was carried out to better understand our viewers' needs," he said in a statement.


He said top 35 programmes among all channels were all on TV3 and out of the top 100 programmes for the week, only six were from competing channels.

He said TV3 made early preparations to ensure that its multi-genre combination of blockbuster movies, telefilms, musical programmes, talkshows, news and documentaries appeal to its viewers.

Farid said among the Malay adult viewers, the station leads with 42 per cent audience share, out of the total combined MPB share of 56 per cent.

Meanwhile, other Media Prima channels provided optional viewing to audience who sought alternatives. TV9 provided options to viewers by featuring a number of comedies, and the strategy worked with around half a million viewers watching each of the programmes.

8TV and ntv7 offered alternatives to Chinese viewers with more than Chinese audience viewing share exceeding 40 per cent for the two channels.

Despite intense competitition, Media Prima marked a 44 per cent increase in advertising revenue compared to the Hari Raya season in 2008. "We view this as a positive sign that the country's economy is on track of recovery and a clear sign of the advertisers' confidence in TV3," Farid said.

sources from http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/lebaran/Article/


Eid mood is still on. Selamat Hari Raya to all readers. Above, is very interesting (at least for me) for our lebaran days. This time I want to try using colonist language in my entry. To remind, I'm not try to showing off because my English is very-very bad.

Now i want to comment this article based on 2 points.

First, for economy views.
I've been highlighting the point of our economy is on positive track and advertising revenue. It show us the good news of our country's economy. I would be far more happy if our beloved country will be at the "boom/peak" of business cycles. I would say that we celebrating our Eid not as grand as before. Why? it simply because worlds having a very bad economic downturn. I think i should not tell you how and what because all have been stated in the newspapers and websites. If you want to know more, ask Googles or Yahoo!. You can get as much as you can.

Second, Malay Culture.
In wider scope, Islam encourage us to seek each other and also to visit each others especially during Eid Festivals. I would believe that we Malay mostly are Muslims. So, we should follow what we have been encourage to do so. As per hadith,

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَمْسٌ تَجِبُ لِلْمُسْلِمِ عَلَى أَخِيهِ رَدُّ السَّلَامِ وَتَشْمِيتُ الْعَاطِسِ وَإِجَابَةُ الدَّعْوَةِ وَعِيَادَةُ الْمَرِيضِ
وَاتِّبَاعُ الْجَنَائِز

Hadis Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Ada lima kewajipan bagi seorang muslim terhadap saudaranya sesama muslim iaitu: Menjawab salam, mendoakan kepada orang yang bersin, menyahut undangan, menziarahi orang sakit dan mengiringi jenazah.

The highlighted means of this hadith menziarahi or in English visiting gave us proves that we are been encourages to visit each other although in this hadith stated that visiting sick people but if we can see in wider views, we should take sometimes to visit peoples we know.

Back to the points, TV3 offer us lots of entertainment to ensure our Eid Festive won't be so dull. It's good until certain point but I bet most of people nowadays especially teenagers will choose to stay at home rather than follow their parents for visits relative houses. Why? It is because of this Interesting Media Programs. Most of them will create reasons to ensure they shouldn't follow their parents. So, this will take they far away from what stated in the hadith. I'm not sabotaging TV3, but on my opinion, medias should reduces they interesting shows and lets encourage peoples going out to give a visit. The culture have gone far away from us.

This is my point of views. And I think I have deliberate the points clearly to readers. No sabotaging. No provocations. Any mistakes, I would begging forgiveness. Back in mind, sorry for the grammar and the other mistakes because my English is bad and this is my only medium to resharpen my English.

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Lagu Buat Ibu




mega nan cerah
kelam tiba2
itu tandanya
ada bencana
saat itu ku sendirian di sisi
kubur bonda sunyi dan sepi
masih terngiang
kata2 nasihat
pedoman dan belaian kasih bonda
tapi kini bonda telah pergi
pergi nya tiada kembali

sewaktu mula ku
melankah dewasa mencari ilmu
tugas utama
ku merantau jauh meninggalkan bonda
akan ku tunaikan hajatmu bonda
tapi di dalam menghadapi cabaran
ku terlupa tugas ku di rantauan
apakah makan minum mu terjaga
adakah nasib mu terbela

oh tuhan ampunkan dosa ibuku
masukkan ia kedalam jannahmu
selamatkan ia dari nerakamu
terangi kuburnya dengan sinarmu
sedih nya hatiku
dibuai mimpi mu
hatiku di alun kecewa dan sengsara
dosaku ibarat air di lautan
hidupku sebagai anak durhaka

oh bonda ampukan kesalahanku
tak tersengaja
ku mengasarimu
hatiku kesal tiada terkira
kau pergi didalam kecewa
tidak ku tertahan
menanggung seksaan
setelah kau tiada
dugaan yg mendatang
ampuni dosaku
redha kan hidupku
kau lah mithali pedomanku

sayu mengenang
saat manis itu
tangan bonda
mengusap pipiku
terpancar senyuman di wajah bonda
agar anak nya beroleh jaya
didikan islam diberi sempurna
walaupun tanpa suami tercinta
yg telah terkorban kerna ilahi tabah menghadapi hidup yg sunyi.


Lagu ni lame dah aku dengar. saja nk kongsi. jujur aku merindui mama. walaupun mama masih hidup tapi aku tetap sedih mendengar lagu. ia sebagai peringatan kepada aku untuk menghargai mama. aku memang bukan seorang anak mithali. aku xsuka tgk mama menangis tapi kadang2 aku pn xtau cane xnk bagi mama sedih. entahlah.....

sejenak




hari ini dalam buku muka (facebook) ternukil pula status ni:


What's in my mind? sometimes silent louder than speak up. piss off is better than patient. asking is better than answering. leaving better than carrying. stay put better than moving forward. denying better than accepting. the decision is in our hand but it wouldn't satisfy everyone. so what's better?

aku pn xtau la kenapa dan apa yang terjadi kt diriku ini. rasa macam kosong je. pe yang hilang dalam diriku? memang diakui aku bukan seorang yang mempunyai kekuatan iman yang sangat kukuh. kelmarin (sabtu) malam ada seseorang mengetuk pintu rumah sewa aku. orang tabligh. tujuan mereka adalah untuk ziarah. memang ziarah itu menjadi suatu amalan junjungan nabi kita Nabi Muhammad S.A.W. ada input yang diberikan membuatkan aku berfikir. patutlah aku rasa kekosongan ( elok tidak disebarkan apa ). jadi aku rasa perlu berubah. bila? bagaimana?

berbalik kepada status diatas. aku pn xde idea camne leh terhasil kesemua ayat diatas. bukanlah ayat yang bombastik tetapi ia mempunyai sesuatu yang aku sendiri masih belum dapat mengolahnya. silent? piss off? asking? leaving? stay put? denying? kebanyakkannya negatif. apa ya? apa yang tersimpul dalam kepala ku ini? aku keliru. aku celaru. apa? apa? kenapa dalam masa dua hari cuti aku merasa seperti orang gila? kurang bercakap. suka menyendiri. kadangkala sakit kepala yang telah menghantui hidup aku selama beberapa tahun kembali. entahlah.

Malaysia ku Gemilang!!





Parti Gerakan malam tadi menganjurkan sambutan Hari Malaysia sempena memperingati pembentukan Malaysia pada 16 Sept 1963. Petikan dari Malaysiakini.com

sedar atau tidak pada hari ini sudah 46 tahun penubuhan negara kita,Malaysia dimana Sabah dan Sarawak menjadi keluarga Tanah Melayu serta Singapura menjadi satu republik. tetapi sejauh manakah anak-anak muda tahu tentang perkara ini? Seperti berita di atas, Parti Gerakan yang menyambut Hari Malaysia ini. Dimanakah pimpinan tetinggi UMNO? yang itu biarlah mereka yang menjawab sendiri. yang ada hanyalah pemimpin dari parti gabungan BN.

Sejarah ini tidak perlu saya tulis disini kerana lebai Google boleh membantu anda untuk mencari sejarah penubuhan Malaysia.


nota kaki: Hari Kemerdekaan Tanah Melayu 31 Ogos 1957, Hari Penubuhan Malaysia 16 Sept 1963. 1Malaysia = Malaysian Malaysia? fikir-fikirkan...

Raya pn dah dekat. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..

Ayuh kita gerakkan!



Uiks.. Lame dah x post entri.. memandangkan hari ini kelas Investment cancel, so de la time nk menaip. Gian nk menaip tuh mmg cam layan candu tapi nk post pe pn xtau sebab xde idea kot.. tp nk gak sebab start entri ni ditaip cuti hujung minggu dah bermula. yeah! jangan jeles ye sebab jumaat mmg xde kelas (kes ni ditolak untuk pelajar yang kt Kelantan, Kedah dan Terengganu.. tp nk gak bagi jeles sebab every week at least cuti 3 hari.. hohoho)..

Even cuti pn macam2 nk kena buat nih. So plan this week cani la.. hehe

Jumaat - bangun lambat sbb mlm ni main futsal. Sembahyang jumaat pah2 sambung wt design kad kahwin ntok Usu. adeh2x! hope de la idea nk wt cane. Sebelum waktu berbuka, blk kampung!!! yeay.. nk berbuka kt umah.. last week xblk.. hehe

Sabtu - nk bgn lambat gak. pah2 nk tunjuk design kt Usu. hope design yg terhasil sok diterima. hehe. Pah2 nk melayan gitar sejam dua. prakktis lagu raya plak. hehe. Malam, berangkat ke Shah Alam. nk study Insurance ngan Microeconomics. Test ngan kuiz 2.. tambahan pulak ngan assignment nk submit sebelum raya..

Ahad - bangun awal klu larat. huhu. wt assignment Macroeconomics sambil study ntok kuiz. De kesempatan study Insurance lak. tertekan sket Insurance nih. dah la kuiz totally out.. payah gile.. adeh2x!

Diharap boleh la buat sume benda yg dirancang nih.. xmo dah miss out something. ntah bile la nk berubah. Diploma mentality aku ni masih menebal.. adoyai.. tulun2..

Liverpool vs Aston Villa


Here are all the relevant facts and stats ahead of Monday's Barclays Premier League clash with Aston Villa from Anfield's resident statto Ged Rea.

Liverpool V Aston Villa Premier League


  • Head to head: (League only)
    At Anfield: Liverpool 53 wins, Villa 14 wins, 17 draws.
    Overall: Liverpool 79 wins, Villa 51 wins, 38 draws.

  • Last season the Reds beat Villa 5-0 at Anfield with Pepe Reina keeping his 100th clean sheet in a club record 197 appearances. Steven Gerrard scored his first league hat-trick with the help of two penalties with Dirk Kuyt and Albert Riera scoring the first two.

  • Steven Gerrard has scored 10 goals against Aston Villa in his career (including nine in the league) - that's his highest tally against any one club.

  • Since the inception of the Premier League Liverpool have won 18 meetings and Villa eight, with the other eight being drawn.

  • Liverpool's win last season was their best against Villa in the league since October 1953 when they won 6-1. It equalled the 5-0 victory in December 1907.

  • The Reds are unbeaten in the last 15 league meetings between the clubs since September 2001 and have been beaten by Villa only once in the last 21 in all competitions.

  • Should Liverpool win it will bring their total points won against Aston Villa in the Premier League to 65 - their best haul against any other team in the modern era.

  • David Ngog made his Reds debut against Villa in the Midlands twelve months ago as did Martin Skrtel in January 2008.

  • Jamie Carragher scored his first goal for the club against Villa in a 3-0 win at Anfield in January 1997. His goal came just 10 days short of his 19th birthday.

  • If Liverpool score twice they will record 300 in league games against Villa.

  • Robbie Fowler (12) has scored more league goals against Villa than any other Liverpool player. Roger Hunt is next highest with nine.

  • Liverpool have scored 13 goals in the last four league meetings with Villa at Anfield.

  • Prior to Steven Gerrard last season, only four Liverpool players had scored League hat-tricks against Villa-Bobby Graham (1964), Ian Rush (1984), Robbie Fowler (1998) and Michael Owen (2000).

  • The Reds have drawn all of their last three games played on a Monday evening - all at Anfield including a 2-2 stalemate against Villa in January 2008.

  • Steven Gerrard's goal at Tottenham eight days ago meant that he became only the 13th player in the club's history to score for an 11th successive season.

  • For only the second time in the club's history five different players have scored for the club in the opening two league games. The previous occasion was in 1971-72.
  • The kick-off time if 0300 Malaysia time.
  • The result : Liverpool handed a victory to Aston Villa by 1-3 advantages.
  • Hari ketiga Ramadhan.


    24/08/09

    Hari ini merupakan hari pertama kelas pada keadaan dimana semua sedang menahan lapar dan dahaga. Akan tetapi pada hari ini aku telah diberikan cuti sakit daripada Pusat Kesihatan UiTM. Entahlah kenapa sejak bermula puasa ada yang tidak kena dengan tubuh badan aku ini. Pada hari pertama puasa badan aku terasa sangat panas seperti demam panas beserta sakit dibahagian tulang belakang dan pinggang. Dengan ketabahan diri, aku mengharungi puasa dengan tubuh badan aku yang lemah longlai. Alhamdulillah dengan sokongan daripada mama dan ayah yang menjaga aku sementara menunggu masa berbuka puasa.

    Rancangan untuk kembali ke rumah sewa pada malam selepas berbuka puasa terpaksa dibatalkan kerana aku tidak berdaya untuk membuat apa-apapun. Selepas waktu isya' aku terus makan ubat demam bagi mengurangkan kepanasan badan ini.

    Sahur pada pagi hari kedua puasa aku bangun tepat jam 5 pagi. Badan pada ketika itu sedikit kebah tetapi masih kurang berselera untuk makan. Mahu tidak mahu terpaksa lah memaksa diri untuk menelan sedikit makanan bagi aku dapat menahan lapar pada siang hari. Pada siang hari kepanasan badan sudah berkurangan akan tetapi sakit tulang belakang aku masih lagi belum reda. Petang jam 5 aku gagahkan diri memandu keretaku untuk kembali ke rumah sewa. aku tiba kurang lebih jam 6 petang. Alhamdulillah meskipun aku beberapa kali hampir hilang kawalan sampai juga dengan selamat. Makanan berbuka pun aku terpaksa kirim dengan Panjang sebab aku tidak larat langsung untuk turun dan naik semula ke rumah. Selepas berbuka, aku makan actifast dua biji. Ini pun Panjang yang bagi. Alhamdulillah kebah juga demam aku.

    Hari ketiga puasa semua rakan serumah ada di rumah. Amir mengambil tanggungjawab untuk menyediakan juadah sahur. Meskipun hanya nasi goreng, aku tetap bersyukur. Dan seperti biasa masakan Amir memang sedap. Al-maklumlah, sudah biasa makan masakan Amir masa diploma dulu. Nak harapkan tangan aku memang agak gagal lah. hehe.

    Selepas sahur, aku sambung tidur. Kepala aku masih lagi pening lalat. Pada siang hari aku meminta Amir menghantar aku pergi ke Pusat Kesihatan untuk memeriksa apa sebenarnya punca kesakitan aku ini. Beriya-iya nak periksa doktor sarankan untuk injection. Aku tanpa berfikir panjang terus setuju. Ku sangkakan tidaklah sakit mana, tetapi selepas diberi suntikan, kakiku terasa sakit sangat.

    Ubat yang dibekalkan kepadaku

    Apa-apa pun aku diberikan sijil cuti sakit sehari. Bolehlah aku berehat meskipun masih memikirkan aku terlepas dua test ECO537 dan INS420.

    Kedatangan Ramadhan




    Assalamualaikum w.bt. saya sebagai ustaz yang diamanahkan oleh pemimpim2 negara tanpa segan silu dan confident nya mengisytiharkan bahawa anak bulan ramadahan telah kelihatan. Maka dengan ini saya mengisytiharkan esok puasa. puasa jangan tak puasa tau.


    Hari ini bersamaan 21/8/2009 hari Jumaat. Setelah setahun merindui Ramadhan, ia datang lagi dengan membawa seribu erti kepada seluruh umat islam. Bulan yang penuh syafaat yang pasti akan digarap peluang ini sebaik mungkin oleh umat islam seluruh dunia. Seperti sedia maklum, puasa akan bermula pada 22/8/2009.

    Bila menghampiri sahaja bulan puasa pastinya alunan lunak suara kumpulan Raihan dan Man Bai dalam lagu Harapan Ramadhan akan menjadi halwa telinga bagi kita. Mari kita mendalami lirik lagu tersebut.

    Ku mengharapkan Ramadhan
    Kali ini penuh makna
    Agar dapat kulalui
    Dengan sempurna

    Selangkah demi selangkah
    Setahun sudah pun berlalu
    Masa yang pantas berlalu
    Hingga tak terasa ku berada
    Di bulan Ramadhan semula

    Puasa satu amalan
    Sebagaimana yang diperintahNya
    Moga dapat ku lenturkan
    Nafsu yang selalu membelenggu diri
    Tiada henti-henti

    Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
    Tuhan pimpinlah daku yang lemah
    Mengharungi segalanya dengan sabar
    Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
    Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

    Selangkah demi selangkah…
    Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
    Ku tempuh jua

    Kepada pembaca penulisan ini, penulis ingin mengucapkan Salam Ramadhan. Semoga segala amalan yang kita sempurnakan itu diterima Ilahi. Insyaallah.

    nota kaki: kepada seluruh umat islam, janganlah kalian menjadikan puasa sebagai alasan untuk melarikan diri daripada sesuatu perkara. dan tidak lupa juga seboleh-bolehnya laksanakanlah amalan solat terawikh dimana-mana tempat yang menjalankan amalan ibadah tersebut. Insyaallah.

    The Fever is Back!!



    Chelsea; The Charity Shield Winner


    CARLO ANCELOTTI grabbed his first piece of English silverware yesterday - and now the nation is hoping the season will end with another Italian leading the country to glory.

    The season kicked off with Ancelotti's Chelsea proving they can win a penalty shootout - even against Manchester United after 2-2 in full time. The goals are been scored by Nani 10'min, Carvalho 53'min, Lampard 72'min and Rooney 90'min.

    The season of Barclays Premier League kick off!!

    To all Fantasy Premier League player, come by to my Liga Bukan Utama. Here is the code to join 1081205-212677. But, before that please create your team at Fantasy Premier League website.

    For those who wanna copycat my team, here you are. *wink wink* I'm wishing I could have more than 100m. hehe

    This will be my week 1 line-up. It will be changed depend on player's performance.

    p/s: before week 1 start, watch over the transfer activity. It could drop some of your boys and it cost points.

    tag by Nazra.



    aduyai.. dok sibuk layan FB tetiba si Nazra ( kwn DIA ) tag note dea.. ni la hasil tag dea bagi.. hehe.

    Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with d wedding plan! At the end, choose d people u want to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know about u!=)

    (To do this, go to “notes” under tabs on your profile page, paste these instructions in the body of the note, type your wedding plan, tag d people (in the right hand corner of the app) then click publish.)

    1. How old are you?
    - baru masuk 21 tahun woo..

    2. Are you single?
    - SINGLE!

    3. At what age do you think you'll get married?
    - ade rezeki kawen la.. ngah mencari calon nih.. hehe

    4. Do you think you'll be marrying the person you are with now?
    - aoyai.. camne nk jawab calon pn xde.. hahahha

    5. if not, who do you want to marry??
    - no answer. bape kali den nk koba?? hahaha

    6. Who will be your bridesmaid & best man??
    - sape nk isi borang. amek kat kaunter lapan ye..

    7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
    - wat kt laman umah je.. leh la org kg datang menanggah.. hehe

    8. Where do you plan to go on honeymoon?
    - selagi H1N1 ni xelok xnk g mane2.. nty infected plak..


    9. How many guests do you think you'll invite?
    - nk tulis semua ke? erm.. agk2 sampai kt jemputan 2 datang la..

    10. Will that include your exes?
    - seperti diatas.

    11. How many layers of cake do you want?
    - byk2 pn membazir.. sahabat syaitan tuh.. hehe

    12. When do you want to get married, morning or evening?
    - yg ni serah kt omak den.. maleh nk plan sendiri.. nty tkt org kg dok mengata plak.. hehe

    13. Name the song/tune you'd like to play at your wedding.
    - macam biasa la org kawen.. pasang je lagu biasa kenduri kawen..

    14. Do you prefer fine dining or just normal spoon,fork and knife?
    - makan beradab.

    15. Champagne or red wine?
    - HARAM! ro water please.

    16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
    - sabo2 la.. jgn gelojoh sgt.. hahaha

    17. Money or household items?
    - xnk jadi mata duitan or materialistik.. hahaha

    18. How many kids would you like to have?
    - brape yg jadi la.. hehe

    19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?
    - rakan2 photography sila bersedia.. hehe.. rakam time majlis je.. time malam off record please.. wakakkaka

    20. Whose wedding plan would you like to know next?
    - agk2 sape2 yg nk bagitau rakan2 sila2 la ye.. hehe



    nota kaki: sape2 yg rase jawapan ni agk bangang sila abaikan.. wakakakka

    Sekitar seminggu....


    "kusangkakan.. panas berpanjangan.. rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang"

    untuk perjalanan kehidupan aku sebagai seorang hamba Allah, aku rasa bait lagu nyanyian Slam ni sesuai la. banyak kisah yang berlaku dan kesemuanya ada berkaitan dengan hidup ku ini.

    Bermula Isnin aku bergembira sehingga Jumaat, tetapi kegembiraan aku tersekat pada Jumaat malam dimana berita menyayat hati aku. Rasanya baik bermula dengan cerita gembira.

    Isnin:
    Seperti dalam entri sebelum ini, aku membeli buku bersama Yong.

    Selasa:
    Juga sudah tercatat dalam entri sebelum ini. Pada malamnya mendapat berita bahawa salah seorang rakan semasa diploma dulu, Siti Aisyah Koestiardy (Ecah) masuk ICU akibat jangkitan H1N1. Dia dalam keadaan koma ketika itu. Agak terkejut mendengar berita tersebut.

    Rabu:
    Hanya meneruskan hidup seperti biasa dengan tambahan bermain futsal bersama rakan sekelas Amir, budak-budak kelas Transport.

    Khamis:
    Hari ini, tidak pergi kesemua kelas. Tidak tahu mengapa badan terasa lesu. Seperti merasakan sesuatu. Tapi diabaikan. Pada hari ini juga aku teringat bahawa esok hari jadi Maskinah Bt Sadikon. Mak aku sendiri. Mujur tidak terlambat. Lepas Maghrib, terus balik Banting. Dah telefon Uda (adik lelaki aku yang akhir) suruh beli sedikit makanan untuk sambut bufday Mama. Ayong (Abg Sulong) datang bersama Kak Seha dan Dariyn membawa KFC. Kami pun makan dulu tanpa tunggu ayah sebab masih kat Klang. Ayah pergi ambil Eka kt Politeknik Sabak Bernam. Terpaksa tutup angkara H1N1.

    Jumaat:
    Hari yang menjadi hari yang bercampur baur perasaan bagi aku. Kegembiraan pastinya terpancar apabila memasuki hari ulang tahun kelahiran ibu sendiri. Love you so much Mama.

    Pada sebelah malam, keluarga Haji Darini (Atuk) berkumpul di rumah Cik Leha untuk aktiviti bulanan keluarga disamping bertahlil bagi arwah Patomas (suami Cik Leha) yang telah pergi 2 bulan lalu. Pada malam itu juga Cik Ipin mengingatkan bahaya H1N1 yang merebak dengan cepat. Pada waktu itu juga aku mendapat SMS daripada Yani ( rakan DIA ) menyatakan Ecah telah pergi buat selamanya. Bertahun aku pasang hajat nak berjumpa dengannya tapi apakan daya, Allah lebih menyayanginya. Kemudian bayak panggilan dan SMS dari rakan lama menyampaikan berita. Ecah, kenangan kita masih dalam ingatan... Al-Fatihah buatnya. Amin..


    ** wajah seorang sahabat semasa hayatnya. kenangan bersamamu akan sentiasa dingati.**

    Pada lewat malam, aku keluar menonton wayang bersama rakan-rakan, pada mulanya ingin membatalkan hajat tetapi sudah berjanji maka pergilah. Kami menonton cerita GI Joe. Malas nak komen cerita ni sebab asyik terfikir pasal Ecah dalam panggung tu. Sesudah tamat cerita, terus balik kerumah dan post buletin dan status dalam rangkaian Alam Maya bagi menyebarkan berita tentang Ecah.


    Sabtu:
    Pagi Sabtu aku pergi ke NEC Semiconductor untuk hadir ke Majlis Penyerahan Hadiah Kecemerlangan anjuran NECMAL. Jam 8.30 aku sudah terpacak depan NEC. Masa majlis itu aku adalah menerima sedikit hadiah. Rezeki, syukur alhamdulillah.
    Balik dari NEC aku cakap dengan ayah yang absorber belakang kereta dah lembut, nak tukar. Aku dengan ayah terus pergi kekedai kawan ayah. Jadi aku gantilah absorber itu. Terima kasih PTPTN. Pukul 4 lebih aku terus balik Shah Alam, nak hantar Linda ke stesen bas seksyen 17. Lepas hantar Linda, aku terus kerumah Syakinah dan Achik (rakan sekelas) untuk ambil tugasan Makroekonomi. Sesudah itu aku terus balik ke rumah sewa, layan internet sambil menaip entri ini.

    nota kaki: "things happen for reasons" jadi kita sebagai insan tidak perlu terlalu obses dengan perasaan kerana hidup mesti diteruskan. Semoga Allah mencucuri roh arwah. Amin. Jangan lupa untuk menjaga kesihatan.

    ***TAMAT**

    Masa itu Emas

    Waktu Solat

    formspring.me

    Ruangan Bersembang

    Barclays Premier League Live Scores

    Kick Out Racism

    Kick Out Racism
    stop racism because racism against citizens is a serious matter

    Followers