ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut diam

    Favourite Quotes

    # "I am not a has-been. I am a will be"

    # "determine to do some thinking for yourself. Don't live entirely upon the thoughts of others. don't be an automaton"

    # "The most pathetic person in the world is someone who has sight but has no vision"

    # "the act of putting pen to paper encourages pause for thought, this is turn makes us think more deeply about life, which helps us regain our equilibrium"

Sahabat Maya

Liverpool vs Aston Villa


Here are all the relevant facts and stats ahead of Monday's Barclays Premier League clash with Aston Villa from Anfield's resident statto Ged Rea.

Liverpool V Aston Villa Premier League


  • Head to head: (League only)
    At Anfield: Liverpool 53 wins, Villa 14 wins, 17 draws.
    Overall: Liverpool 79 wins, Villa 51 wins, 38 draws.

  • Last season the Reds beat Villa 5-0 at Anfield with Pepe Reina keeping his 100th clean sheet in a club record 197 appearances. Steven Gerrard scored his first league hat-trick with the help of two penalties with Dirk Kuyt and Albert Riera scoring the first two.

  • Steven Gerrard has scored 10 goals against Aston Villa in his career (including nine in the league) - that's his highest tally against any one club.

  • Since the inception of the Premier League Liverpool have won 18 meetings and Villa eight, with the other eight being drawn.

  • Liverpool's win last season was their best against Villa in the league since October 1953 when they won 6-1. It equalled the 5-0 victory in December 1907.

  • The Reds are unbeaten in the last 15 league meetings between the clubs since September 2001 and have been beaten by Villa only once in the last 21 in all competitions.

  • Should Liverpool win it will bring their total points won against Aston Villa in the Premier League to 65 - their best haul against any other team in the modern era.

  • David Ngog made his Reds debut against Villa in the Midlands twelve months ago as did Martin Skrtel in January 2008.

  • Jamie Carragher scored his first goal for the club against Villa in a 3-0 win at Anfield in January 1997. His goal came just 10 days short of his 19th birthday.

  • If Liverpool score twice they will record 300 in league games against Villa.

  • Robbie Fowler (12) has scored more league goals against Villa than any other Liverpool player. Roger Hunt is next highest with nine.

  • Liverpool have scored 13 goals in the last four league meetings with Villa at Anfield.

  • Prior to Steven Gerrard last season, only four Liverpool players had scored League hat-tricks against Villa-Bobby Graham (1964), Ian Rush (1984), Robbie Fowler (1998) and Michael Owen (2000).

  • The Reds have drawn all of their last three games played on a Monday evening - all at Anfield including a 2-2 stalemate against Villa in January 2008.

  • Steven Gerrard's goal at Tottenham eight days ago meant that he became only the 13th player in the club's history to score for an 11th successive season.

  • For only the second time in the club's history five different players have scored for the club in the opening two league games. The previous occasion was in 1971-72.
  • The kick-off time if 0300 Malaysia time.
  • The result : Liverpool handed a victory to Aston Villa by 1-3 advantages.
  • Hari ketiga Ramadhan.


    24/08/09

    Hari ini merupakan hari pertama kelas pada keadaan dimana semua sedang menahan lapar dan dahaga. Akan tetapi pada hari ini aku telah diberikan cuti sakit daripada Pusat Kesihatan UiTM. Entahlah kenapa sejak bermula puasa ada yang tidak kena dengan tubuh badan aku ini. Pada hari pertama puasa badan aku terasa sangat panas seperti demam panas beserta sakit dibahagian tulang belakang dan pinggang. Dengan ketabahan diri, aku mengharungi puasa dengan tubuh badan aku yang lemah longlai. Alhamdulillah dengan sokongan daripada mama dan ayah yang menjaga aku sementara menunggu masa berbuka puasa.

    Rancangan untuk kembali ke rumah sewa pada malam selepas berbuka puasa terpaksa dibatalkan kerana aku tidak berdaya untuk membuat apa-apapun. Selepas waktu isya' aku terus makan ubat demam bagi mengurangkan kepanasan badan ini.

    Sahur pada pagi hari kedua puasa aku bangun tepat jam 5 pagi. Badan pada ketika itu sedikit kebah tetapi masih kurang berselera untuk makan. Mahu tidak mahu terpaksa lah memaksa diri untuk menelan sedikit makanan bagi aku dapat menahan lapar pada siang hari. Pada siang hari kepanasan badan sudah berkurangan akan tetapi sakit tulang belakang aku masih lagi belum reda. Petang jam 5 aku gagahkan diri memandu keretaku untuk kembali ke rumah sewa. aku tiba kurang lebih jam 6 petang. Alhamdulillah meskipun aku beberapa kali hampir hilang kawalan sampai juga dengan selamat. Makanan berbuka pun aku terpaksa kirim dengan Panjang sebab aku tidak larat langsung untuk turun dan naik semula ke rumah. Selepas berbuka, aku makan actifast dua biji. Ini pun Panjang yang bagi. Alhamdulillah kebah juga demam aku.

    Hari ketiga puasa semua rakan serumah ada di rumah. Amir mengambil tanggungjawab untuk menyediakan juadah sahur. Meskipun hanya nasi goreng, aku tetap bersyukur. Dan seperti biasa masakan Amir memang sedap. Al-maklumlah, sudah biasa makan masakan Amir masa diploma dulu. Nak harapkan tangan aku memang agak gagal lah. hehe.

    Selepas sahur, aku sambung tidur. Kepala aku masih lagi pening lalat. Pada siang hari aku meminta Amir menghantar aku pergi ke Pusat Kesihatan untuk memeriksa apa sebenarnya punca kesakitan aku ini. Beriya-iya nak periksa doktor sarankan untuk injection. Aku tanpa berfikir panjang terus setuju. Ku sangkakan tidaklah sakit mana, tetapi selepas diberi suntikan, kakiku terasa sakit sangat.

    Ubat yang dibekalkan kepadaku

    Apa-apa pun aku diberikan sijil cuti sakit sehari. Bolehlah aku berehat meskipun masih memikirkan aku terlepas dua test ECO537 dan INS420.

    Kedatangan Ramadhan




    Assalamualaikum w.bt. saya sebagai ustaz yang diamanahkan oleh pemimpim2 negara tanpa segan silu dan confident nya mengisytiharkan bahawa anak bulan ramadahan telah kelihatan. Maka dengan ini saya mengisytiharkan esok puasa. puasa jangan tak puasa tau.


    Hari ini bersamaan 21/8/2009 hari Jumaat. Setelah setahun merindui Ramadhan, ia datang lagi dengan membawa seribu erti kepada seluruh umat islam. Bulan yang penuh syafaat yang pasti akan digarap peluang ini sebaik mungkin oleh umat islam seluruh dunia. Seperti sedia maklum, puasa akan bermula pada 22/8/2009.

    Bila menghampiri sahaja bulan puasa pastinya alunan lunak suara kumpulan Raihan dan Man Bai dalam lagu Harapan Ramadhan akan menjadi halwa telinga bagi kita. Mari kita mendalami lirik lagu tersebut.

    Ku mengharapkan Ramadhan
    Kali ini penuh makna
    Agar dapat kulalui
    Dengan sempurna

    Selangkah demi selangkah
    Setahun sudah pun berlalu
    Masa yang pantas berlalu
    Hingga tak terasa ku berada
    Di bulan Ramadhan semula

    Puasa satu amalan
    Sebagaimana yang diperintahNya
    Moga dapat ku lenturkan
    Nafsu yang selalu membelenggu diri
    Tiada henti-henti

    Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
    Tuhan pimpinlah daku yang lemah
    Mengharungi segalanya dengan sabar
    Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
    Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

    Selangkah demi selangkah…
    Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
    Ku tempuh jua

    Kepada pembaca penulisan ini, penulis ingin mengucapkan Salam Ramadhan. Semoga segala amalan yang kita sempurnakan itu diterima Ilahi. Insyaallah.

    nota kaki: kepada seluruh umat islam, janganlah kalian menjadikan puasa sebagai alasan untuk melarikan diri daripada sesuatu perkara. dan tidak lupa juga seboleh-bolehnya laksanakanlah amalan solat terawikh dimana-mana tempat yang menjalankan amalan ibadah tersebut. Insyaallah.

    The Fever is Back!!



    Chelsea; The Charity Shield Winner


    CARLO ANCELOTTI grabbed his first piece of English silverware yesterday - and now the nation is hoping the season will end with another Italian leading the country to glory.

    The season kicked off with Ancelotti's Chelsea proving they can win a penalty shootout - even against Manchester United after 2-2 in full time. The goals are been scored by Nani 10'min, Carvalho 53'min, Lampard 72'min and Rooney 90'min.

    The season of Barclays Premier League kick off!!

    To all Fantasy Premier League player, come by to my Liga Bukan Utama. Here is the code to join 1081205-212677. But, before that please create your team at Fantasy Premier League website.

    For those who wanna copycat my team, here you are. *wink wink* I'm wishing I could have more than 100m. hehe

    This will be my week 1 line-up. It will be changed depend on player's performance.

    p/s: before week 1 start, watch over the transfer activity. It could drop some of your boys and it cost points.

    tag by Nazra.



    aduyai.. dok sibuk layan FB tetiba si Nazra ( kwn DIA ) tag note dea.. ni la hasil tag dea bagi.. hehe.

    Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with d wedding plan! At the end, choose d people u want to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know about u!=)

    (To do this, go to “notes” under tabs on your profile page, paste these instructions in the body of the note, type your wedding plan, tag d people (in the right hand corner of the app) then click publish.)

    1. How old are you?
    - baru masuk 21 tahun woo..

    2. Are you single?
    - SINGLE!

    3. At what age do you think you'll get married?
    - ade rezeki kawen la.. ngah mencari calon nih.. hehe

    4. Do you think you'll be marrying the person you are with now?
    - aoyai.. camne nk jawab calon pn xde.. hahahha

    5. if not, who do you want to marry??
    - no answer. bape kali den nk koba?? hahaha

    6. Who will be your bridesmaid & best man??
    - sape nk isi borang. amek kat kaunter lapan ye..

    7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
    - wat kt laman umah je.. leh la org kg datang menanggah.. hehe

    8. Where do you plan to go on honeymoon?
    - selagi H1N1 ni xelok xnk g mane2.. nty infected plak..


    9. How many guests do you think you'll invite?
    - nk tulis semua ke? erm.. agk2 sampai kt jemputan 2 datang la..

    10. Will that include your exes?
    - seperti diatas.

    11. How many layers of cake do you want?
    - byk2 pn membazir.. sahabat syaitan tuh.. hehe

    12. When do you want to get married, morning or evening?
    - yg ni serah kt omak den.. maleh nk plan sendiri.. nty tkt org kg dok mengata plak.. hehe

    13. Name the song/tune you'd like to play at your wedding.
    - macam biasa la org kawen.. pasang je lagu biasa kenduri kawen..

    14. Do you prefer fine dining or just normal spoon,fork and knife?
    - makan beradab.

    15. Champagne or red wine?
    - HARAM! ro water please.

    16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
    - sabo2 la.. jgn gelojoh sgt.. hahaha

    17. Money or household items?
    - xnk jadi mata duitan or materialistik.. hahaha

    18. How many kids would you like to have?
    - brape yg jadi la.. hehe

    19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?
    - rakan2 photography sila bersedia.. hehe.. rakam time majlis je.. time malam off record please.. wakakkaka

    20. Whose wedding plan would you like to know next?
    - agk2 sape2 yg nk bagitau rakan2 sila2 la ye.. hehe



    nota kaki: sape2 yg rase jawapan ni agk bangang sila abaikan.. wakakakka

    Sekitar seminggu....


    "kusangkakan.. panas berpanjangan.. rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang"

    untuk perjalanan kehidupan aku sebagai seorang hamba Allah, aku rasa bait lagu nyanyian Slam ni sesuai la. banyak kisah yang berlaku dan kesemuanya ada berkaitan dengan hidup ku ini.

    Bermula Isnin aku bergembira sehingga Jumaat, tetapi kegembiraan aku tersekat pada Jumaat malam dimana berita menyayat hati aku. Rasanya baik bermula dengan cerita gembira.

    Isnin:
    Seperti dalam entri sebelum ini, aku membeli buku bersama Yong.

    Selasa:
    Juga sudah tercatat dalam entri sebelum ini. Pada malamnya mendapat berita bahawa salah seorang rakan semasa diploma dulu, Siti Aisyah Koestiardy (Ecah) masuk ICU akibat jangkitan H1N1. Dia dalam keadaan koma ketika itu. Agak terkejut mendengar berita tersebut.

    Rabu:
    Hanya meneruskan hidup seperti biasa dengan tambahan bermain futsal bersama rakan sekelas Amir, budak-budak kelas Transport.

    Khamis:
    Hari ini, tidak pergi kesemua kelas. Tidak tahu mengapa badan terasa lesu. Seperti merasakan sesuatu. Tapi diabaikan. Pada hari ini juga aku teringat bahawa esok hari jadi Maskinah Bt Sadikon. Mak aku sendiri. Mujur tidak terlambat. Lepas Maghrib, terus balik Banting. Dah telefon Uda (adik lelaki aku yang akhir) suruh beli sedikit makanan untuk sambut bufday Mama. Ayong (Abg Sulong) datang bersama Kak Seha dan Dariyn membawa KFC. Kami pun makan dulu tanpa tunggu ayah sebab masih kat Klang. Ayah pergi ambil Eka kt Politeknik Sabak Bernam. Terpaksa tutup angkara H1N1.

    Jumaat:
    Hari yang menjadi hari yang bercampur baur perasaan bagi aku. Kegembiraan pastinya terpancar apabila memasuki hari ulang tahun kelahiran ibu sendiri. Love you so much Mama.

    Pada sebelah malam, keluarga Haji Darini (Atuk) berkumpul di rumah Cik Leha untuk aktiviti bulanan keluarga disamping bertahlil bagi arwah Patomas (suami Cik Leha) yang telah pergi 2 bulan lalu. Pada malam itu juga Cik Ipin mengingatkan bahaya H1N1 yang merebak dengan cepat. Pada waktu itu juga aku mendapat SMS daripada Yani ( rakan DIA ) menyatakan Ecah telah pergi buat selamanya. Bertahun aku pasang hajat nak berjumpa dengannya tapi apakan daya, Allah lebih menyayanginya. Kemudian bayak panggilan dan SMS dari rakan lama menyampaikan berita. Ecah, kenangan kita masih dalam ingatan... Al-Fatihah buatnya. Amin..


    ** wajah seorang sahabat semasa hayatnya. kenangan bersamamu akan sentiasa dingati.**

    Pada lewat malam, aku keluar menonton wayang bersama rakan-rakan, pada mulanya ingin membatalkan hajat tetapi sudah berjanji maka pergilah. Kami menonton cerita GI Joe. Malas nak komen cerita ni sebab asyik terfikir pasal Ecah dalam panggung tu. Sesudah tamat cerita, terus balik kerumah dan post buletin dan status dalam rangkaian Alam Maya bagi menyebarkan berita tentang Ecah.


    Sabtu:
    Pagi Sabtu aku pergi ke NEC Semiconductor untuk hadir ke Majlis Penyerahan Hadiah Kecemerlangan anjuran NECMAL. Jam 8.30 aku sudah terpacak depan NEC. Masa majlis itu aku adalah menerima sedikit hadiah. Rezeki, syukur alhamdulillah.
    Balik dari NEC aku cakap dengan ayah yang absorber belakang kereta dah lembut, nak tukar. Aku dengan ayah terus pergi kekedai kawan ayah. Jadi aku gantilah absorber itu. Terima kasih PTPTN. Pukul 4 lebih aku terus balik Shah Alam, nak hantar Linda ke stesen bas seksyen 17. Lepas hantar Linda, aku terus kerumah Syakinah dan Achik (rakan sekelas) untuk ambil tugasan Makroekonomi. Sesudah itu aku terus balik ke rumah sewa, layan internet sambil menaip entri ini.

    nota kaki: "things happen for reasons" jadi kita sebagai insan tidak perlu terlalu obses dengan perasaan kerana hidup mesti diteruskan. Semoga Allah mencucuri roh arwah. Amin. Jangan lupa untuk menjaga kesihatan.

    ***TAMAT**

    Alamak!!!


    waduh2.. hari ni 6/8/09.. sok bufday mak aku.. baru teringat mlm td lepas main futsal.. mujur teringat awl.. skang ni dok pening plak nk bagi hadiah pe.. ble post mintak suggestion kt FB ngn MS mcm2 la cadangan yg kwn2 bagi.. antaranya barangan yg pernah aku bagi.. beg duit, handbag, kain ela, tudung ngan macam2 lagi la..
    pening2.. adeh2x!
    memandangkan ayah ade kt umah arini, aku rase bek blk umah mlm ni celebrate mlm ni je.. sok pagi mama keje pah2 ayah lak xde kt umah.. so smbut mlm ni je la.. hehe.. ag pon sok xde klas, so blk smpai sbtu la..

    sabtu ni nk g tempat keje mama, nk amek hadiah ape ntah.. mama soh pegi, so pegi je la.. hehe

    erm.. sape2 yg ade idea nk bagi ape sila text ya.. bantuan anda sangat saya hargai.. hehe



    p/s: kepada mahrean2 sekalian, ku pohon ampun atas segala pembatalan perancangan ye.. cane lah leh lupe benda penting ni..

    Kembali??


    kembali??
    bunyi cam pegi jauh je..
    padahal bercuti selama seminggu je..
    tu pn sebab pembawakan virus H1N1 a.k.a Swine Flu a.k.a Selesema Babi...
    maka secara automatik VC UiTM merubah pelan pengajian UiTM secara drastik..
    pe nak buat.. cuti la.. enjoy..

    aku pn xtau la nk letak entri pe..
    cume saje je nk update blog yg dah bersarang labah2 nih..
    hahaha

    selama seminggu bercuti aku xbuat pape pn kecuali bermain futsal sebanyak 4 kali diamana mendatangkan sedikit kecederaan kepada pergelangan kakiku..
    adehh.. kecederaan lama.. ntah bila la nk baik..

    selain dari 2 berita baik utk semua penghutang2 PTPN sebab PTPTN dah bagi hutang..
    hooraayyyy.. (sekarang ni memang gembira, byr nanti merana)..
    memandangkan aku pn tergolong dalam mahrein2 ni so aku pn melonjak gembira seketika..
    hehe

    first thing ake beli hasil dari hutang dari PTPTN, new spec.. maklum la.. mata dah semakin kabur pulak sejak dua menjak ni.. so tindakan yg tepat la aku buat spec.. cost.. ehem2.. RM300..
    rugi woo.. tp xpe.. ntok kebaikan diri sendiri xpe.. hehe..

    tapi sebelum 2 aku g KLCC, de PC Fair.. hajatnye meneman la si Ariv ( dak BACC ni) beli laptop..
    dah kwn2 menghasut g KLCC, so pegi je la.. memandangkan dowg mintak aku provide transport, aku pn redah je la.. kawan2 punya pasal.. hehe.. igt xnk la membeli pape.. maklumla.. nk jimat2.. hehe.. tp terpana plak ngan AVIRA INTERNET SECURITY ngan Beg Lappy sandang.. so sebat la.. abeh la dlm RM200.. ni pkai elaun bulanan mak aku bagi.. abeh terus.. adeh2x!

    Aktiviti seterusnya lak agak besh la.. hari isnin bersama kawan baik aku si Yong Athirah g Book Fair kt PKNS... jalan punya jalan nampak lak buku yg cam besh.. lalu terus grab buku 13 Mei; Dokumen-dokumen deklasifikasi Tentang Rusuhan 1969 Malaysia, Malaysia Human Right Report 2008 (civil and political rights) ngan buku 1Black Malaysia (buku ni Yong yg beli.. hehe)..
    lepas beli blk singgah Giant neman si Yong membeli-belah.. penat siot.. haha
    (Kelas Eco538 aku monteng.. bgn2 dah kol 8.30.. sambung blk.. hahahha)

    Masuk ari Selasa lak aku cume de 2 klas je.. klas INS420 ngan FIN548.. klas Risk and Insurance paham la gak.. masuk klas Investment.. haram.. maklumlah.. lame sgt dah tinggal.. haha
    lepas klas FIN548 terus aku g menara SAAS... dengar cite de Book Fair.. this time g ngan Syamir (classmate aku).. jalan2 tgk buku keluaran hampir semua Universitas kt Malaysia ni.. beli buku lagi.. kali ni buku Pardon My English.. maklumlah.. org kurang bijak bahasa omputeh.. so beli la buku ni.. bajet nk improve english skills la.. hehe

    Hari ni aku dah abeh baca buku 13 mei tu.. so aku dah nampak la gambaran sebenar situasi sebenar masa peristiwa paling berdarah kt Malaysia tu.. Nampak gaya claim aku selama ni bahawa dlm buku KBSM 2 xberapa tepat.. terlalu byk fakta disembunyikan.. xnk cerita la..
    bace sendiri.. hehe.. tp klu nk tau leh la text2 aku tanye ye.. hehe

    erm.. rasenye cukuplah bebelan aku yang dah tahap meraban nih.. hahhaa..
    daaa....

    nota kaki : gambar-gambar berkaitan akan diupload dalam masa terdekat..
    hehehhe

    Masa itu Emas

    Waktu Solat

    formspring.me

    Ruangan Bersembang

    Barclays Premier League Live Scores

    Kick Out Racism

    Kick Out Racism
    stop racism because racism against citizens is a serious matter

    Followers