ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut diam

    Favourite Quotes

    # "I am not a has-been. I am a will be"

    # "determine to do some thinking for yourself. Don't live entirely upon the thoughts of others. don't be an automaton"

    # "The most pathetic person in the world is someone who has sight but has no vision"

    # "the act of putting pen to paper encourages pause for thought, this is turn makes us think more deeply about life, which helps us regain our equilibrium"

Sahabat Maya

Resolution vs Numbers?


Jan 1,2010 we will open the book. its pages are blank. we are going to put words on them ourselves. The book is called 'opportunity' and its first chapter is New Year's Day. Some of us will take it as a numbers consist of 01012010, some will take it more serious of the time of change and some might didn't notice that they will crossed to the new year.

today December 31st is the last day of 2009. Memories? i guarantee its a lot to tell. Its better to keep in my mind. some can be tell and some can't. yeah, that how the game was. Sweet, bitter, pain, disgrace, happy and others kind of feeling are been blended to my heart and soul. to get it through is a tough call.

1 - i'd love to thank to God Almighty (Allah S.W.T) for giving me another chance of life. something that we can't buy, something that we can't even replace even we got lot of money. that's how it bend the rule of money is everything. am i right?

2 - long term resolution. nothing crossed in my mind about new long term resolution/s. i'd would believe that most of us looking forward to have new resolution/s but i think they will adapt the old habit/s. thats why me myself didn't have any new resolution for the year 2010. it sound better i should accomplished the old one. hehe. and its better to set up monthly resolution that can easily archived and monitored. new year, same resolution. ;)

3 - ok, for the new semester (part 4) the first short-term resolution it would changing my style of studying. for the first month is the month of fundamental of all the subjects and i hope i didn't miss any class.

4 - oh yes, i would like to improve my finance flow. need to change the spending style. try to snatch some opportunity to gain some money to cover my spending habits and to cover any cost of repairing my car.

5 - i think it would just nice to stop here, i will continue some more next year.

to all my beloved readers, i would like to wish all of you a Happy New Year. Wishing all of you a best good luck for incoming days. ;)

wohhooooo...



Tarikh: 26 Disember 2009
Masa : 1400-2230 Hrs
Lokasi: Perkarangan Parkir A, Stadium Bukit Jalil
Aktiviti : Rock The World 9



Setelah beberapa tahun terlepas peluang untuk g RTW nih, this is first time g RTW.. sebelum nih asyik cancel last minit je.. klu xsebab duit, sebab-sebab lain lak mendatang. kali ni g berdua je ngan Salman. dah cam dating plak.. hahahha.. anyway RTW9 mmg besh.. walaupun hari tidak secerah yang diharapkan tapi tidak menghalang peminat-peminat muzik tempatan untuk melayan band-band perform.

aku sampai dalam kol 2 petang drive dari Ampang sampai Bukit Jalil, memula ingat jem tapi rupenye tidak seperti yang disangka. hoho. sampai je terus beli tiket nak masuk.. tapi mase beli tiket agak rush sebab band Restraint ngah sound check. tujuan datang awal pn mmg nk tgk diorg perform. memang layan habis.. hoho

RTW kali ni ada 3 stage iaitu Main Stage, Indie Stage ngan Chill Stage. aku kompom la xlayan indie stage.. layan band kat Main Stage je la.. masyuk oooo.. petang mmg seisi ber "moshing" band yang main petang uh antaranya Restraint, Kugiran Tepi Pantai dan ramai ag.. tpi petang dalam kol 4 lebih hujan selebat-lebatnya so terpaksalah diberhentikan seketika.. sume stage tutup.. dalam 5 lebih stage chill ngan indie bukak blk tp main stage lambat sikit..

tang malam lepas maghrib tuh yang agak besh.. start dari The Times, pah2 Azlan and the Typewriter, Yuna, Love Me Butch, Pop Shuvit, Republic Of Brickfiled (syok yo berskanskin) dan band yang mmg aku nk usha lame Disagree (agak kuciwa sbb main 2 lagu je pah2 sound teruk sket).. ada la kejap layan Second Combat kat indie stage( tp aku rase band nih ptt men kt main stage)... apa yang rugi ialah aku xdapt lak hadiah lucky draw.. gitar fender tuh.... hahahhahah

Lepas Love Me Butch uh aku blah sbb lapo sangat.. xtertahan rasenye ngan makan tgh hari cume ayam kepci seketul.. dah 2 da la penat gile bermoshing dan berskanskin.. nak jage plak si Salman uh.. hahhahha

Btw this event is really2 rawk.. next year kompom datang ag.. tp bergantung pada line-up gak ar.. hoho

a piece of note



to all my fellow friends, me and my friend (Agil) has been setting up a group in Facebook called 1MalaysiaWatch. It's a new group. The idea of this group is to discuss about the 1Malaysia proposed by our Prime Minister Dato' Seri Mohd Najib B Abd Razak.

Describe as "1Malaysia is a great idea, but here is what people want to say", it is not only giving us an opportunity to criticize, giving compliment and other but it also giving us as a group members to discuss the current issues that related to our beloved country. It include economy, social, politics and other.

so, I'd love to invite all my friends to join this group and discuss everything that pops up in your mind. It's not wrong to be indifferent ideas and thought. Welcome guys!

*you can click on this link; 1MalaysiaWatch or by clicking the picture above. it will directly you to the group sites. thank you.

saat ku bersama Komander Kesatria UiTM Kelantan.






setingkat lagi diatas pelajaran anda didalam kawad kaki adalah.............

pergh... sangat merindui saat tersebut... perkara pertama yang diajar semasa Latihan Intensif Bakal Komander. berbekalkan seminggu, belajar cara untuk mengajar kawad kaki, berlatih kawad kaki dan juga mengenali bakal rakan seperjuangan... sangat merinduinya...


skuad, dengar sini semua sekali, apabila mendapat hukuman tiga barisan dihadapan saya gerak, skuad hendaklah... blaa blaa blaa...

sekarang dah lebih kurang setahun setengah meninggalkan UiTM Kelantan dan juga Komander Kesatria Negara... meninggalkan Kem Wawasan tempat berhujung minggu.. tempat melakukan aktiviti bersama pelatih.. tempat melakukan aktiviti abseilling kendalian sendiri.. sangat merindui saat itu... tidak lupa juga Padang Kawad.. tempat melepaskan segala tekanan belajar... tempat menjerit, tempat melalak... mengajar kawad kaki kepada pelatih... bergurau senda bersama rakan seperjuangan... dan juga tempat berkongsi ilmu...
aku sangat merinduinya...


selamat______ skuad, hari ini saya akan mengawadkan skuad. penanda disebelah kanan saya_______, penanda disebelah kiri saya________. bla bla bla.....

aku sangat menrinduinya... menjalin hubungan sesama rakan dan menganggap semua sebagai adik beradik.. berjuang didalam kawad merdeka... berjuang semasa jambori... bergembira dengan segala aktiviti... bersama menempuh dugaan... sangat merindui saat itu...

kini, semua itu hanya memori.. kembali ke masa silam adalah mustahil.. mengingati memori membuatkan hati rindu.. masih berlegar diminda.. rakan se-LIBK ku... yong, wan izyan, dee, kerol, imi, adi, awie, kamal dan lain2.. terima kasih kerana mencipta suatu memori yang indah....



nota kaki: sekarang sudah bersara sepenuhnya... hati ingin menceburi semula tetapi kudrat dan masa menghalang.... hoho

eh? itu aku?



Tatkala kebosanan, aku pun meng"Google"kan diri untuk mengisi kebosanan yang melanda. jadi terjumpalah perkara tersebut....

Ciri Positif


Orang yang lahir pada tarikh antara 20 Januari hingga 18 Febuari dikatakan bernaung di bawah zodiak Aquarius, yang berlambang gelombang (alur air). Anda meminati pengembaraan, berjiwa kemanusiaan, ingin tahu, ada semangat berontak, bersikap spontan, progesif, persahabatan, hak asasi, berkumpulan, dan manfaat manusia.

Ciri Negatif

Walau bagaimana pun,ada kalanya Aquarius menghadapi gangguan, tak boleh dijangka, suka membantah, memberontak, tak lengkap, perilaku salah, tak kosisten, perangai radikal, kurang kaedah, dan mendatangkan bencana.

Kualiti Astrologi

Aquarius termasuk dalam kategori tetap, iaitu termasuk kestabilan, ketabahan, ketahanan, dan kesempurnaan. Dengan kualiti ini anda baik untuk mempastikan sesuatu berjalan lancar atau berhasil. Lambang-lambang yang termasuk dalam kategori tetap selain anda ialah TAURUS, LEO dan SCORPIO.

Gelagat dan Perhubungan

Anda yang dilahirkan berzodiak Aquarius ini , sangat terbuka. Demikian juga dalam soal asmara. Anda memilih kawan atau pasangan terutama kerana daya tarik intelektual, bukan raut muka dan bentuk badan.Aquarius ini menyintai kebebasan sehingga tidak mungkin berdamping dengan seseorang yang pengongkong. Kegemaran pada kegiatan luar rumah menjadikan anda tidak berminat menjadi ‘ratu dapur'. Walaupun semacam dingin dan individu, namun Aquarius setia orangnya !

Teman atau kekasih yang secocok bagi Aquarius adalah Aries (21 Mac – 20 April ) dan Gemini (21 Mei - 20 Jun). Walau bagaimana pun, anda perlu bersabar lebih apabila berdamping dengan Capricorn ( 21 Disember – 19 Januari ) dan Virgo ( 22 Ogos – 22 September ).

Aries merupakan pendamping yang sesuai bagi Aquarius. Semangat Aries yang tinggi untuk menambah ilmu menarik perhatian Aquarius. Aries sebaliknya menyenangi sikap Aquarius yang terbuka.Gemini pula mempunyai persamaan dengan Aquarius. Kedua – duanya memandang daya intelektual bukannya rupa dan tubuh badan semata – mata. Keinginan Aquarius memburu kerjaya turut disenangi oleh Gemini.

Oleh sebab Aquarius bersikap dingin, anda sukar berdamping dengan Capricorn yang sikapnya tertutup. Namun begitu, anda berdua sama – sama cerdas dan memendam rasa. Seterusnya, anda mungkin kurang sesuai berdamping dengan Virgo. Hidup anda menjadi kaku dan mendatar apabila berpasangan denganVirgo yang serius.

Perhubungan Seks

Aquarius lebih tertarik pada cinta minda daripada cinta jasmani. Anda bijak dan sangat tekun. Sikap Aquarius terhadap seks bercampur – campur. Sesetengahnya mengemari seks, manakala sebahagian golongan lagi berasa lebih gembira tanpa seks.Kebanyakan yang berlambang Aquarius berada dalam keadaan keliru lantaran hanya diri anda sahaja yang memahami diri sendiri.

Kerjaya dan Kewangan

Kelahiran Aquarius ini biasanya tekun bekerja dan ingin orang lain sama tekun bekerja sama. Lantaran itu Aquarius gemarkan kerjaya yang mengikat dirinya dengan asas kefalsafahan , kekreatifan dan berlandaskan kaedah serta teknik yang tersusun.

Aquarius cepat menguasai kerjaya dan berupaya menyumbang idea bagi peningkatan diri dan organisasi, dan gemar membantu teman sekerja. Walau bagaimana pun, untuk berjaya ke matlamat kerjaya yang tertinggi , anda perlu mengembangkan sensitiviti emosi, perasaan mendalam dan kesabaran yang tinggi.

Dari segi perolehan wang , kelahiran Aquarius cenderung bersikap idealistik dan kemanusiaan. Anda biasanya pemurah dan suka menyumbang untuk sosial dan politik tetapi tanpa mengharap balasan atau sanjungan. Aquarius memerlukan wang untuk keperluan yang berfaedah bagi diri, keluarga atau orang lain. Tetapi bukan untuk status diri sendiri semata – mata.

Keluarga dan Rumahtangga

Dalam keluarga dan rumah tangga, kelahiran Aquarius mudah berubah, iaitu tidak stabil. Namun , anda tetap inginkan sebuah rumah yang baik untuk melayan keluarga dan kawan.

Demi keharmonian rumah tangga dan keluarga, anda perlu memasukkan ciri-ciri kestabilan dan kauliti. Di samping mengutamakan daya intelektual , anda sebenarnya perlu meresapkan cinta ke dalam rumah dan keluarga.

hurm... dok tilik2 memang ada yang betul mengenai perkara-perkara yang disebutkan.... hurm.....

bla... bla... bla....


hurm.. it's Monday afternoon on 21st December 2009. Nothing crossed in my mind but I still want to write something. Updating this blog ain't easy. huhu. today, I pick some interesting point bout myself and to be elaborate it according to parts.

STUDY

huh. as I living in the Student Life for years, i just need another one and a half years to complete my degree studies. Been a year doing my degree, maybe it's time for me to change my way of study to ensure my degree at a highest quality. huhu. so, start from 4th January 2010 I need to push more from before! hoho


LOVE

blank message! syntax error! hahaha


CAR

argh! to tense to think bout my car. need to replace body throttle, distributor, lower arm, front absorber and also tyres. anyone can give me bout rm1500? wallahwey, where should i get the money from? ish!~


FAMILY

nothing much on my lovely family. huhu. doing well. with my youngest sister just finished SPM and the younger sis now having semester break. The oldest bro still with her wife. he said his wife quiet busy with work because of the PLKN bus supply. huhu. mama and ayah is fine but us as FAMILY need to have a VACATION!! huhu


FRIENDS

friends oh friends. stick as a double-sided tape. huhu


HIDDEN AGENDA

i want to change my exhaust car, buy new futsal shoe (Nike Gato crossed in my mind.. huhu) and also getting myself ready for new semester. huhu

Luahan seorang rakyat biasa



sape leh teka meter kete pe aku lanje setin air coke

Saya salah seorang pemilik kereta yang berumur lebih daripada 15 tahun yang dilaporkan berjumlah mencecah 2.7 juta buah di negera ini.

Saya amat tertarik dengan berita-berita di akhbar mengenai Dasar Automotif Negara (DAN) yang telah diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini.

Walaupun DAN ini dilaporkan secara ringkas sahaja tetapi hati saya mulai gusar dengan apa yang bakal berlaku selepas ini.

Saya menulis ini berdasarkan pemahaman saya berdasarkan laporan di media kerana saya hanyalah rakyat biasa, seperti kebanyakan rakyat di kampung atau luar bandar yang rata-rata tidak begitu mengerti dengan dasar-dasar yang kerajaan akan laksanakan.

Saya bukanlah antara orang yang mampu menukar kereta bagaikan menukar pakaian seperti taukeh besar, pegawai eksekutif atau ahli-ahli Yang Berhormat di luar sana.

Sejak akhir-akhir ini, saya lihat pelbagai peraturan dikenakan terhadap saya dan orang seperti saya untuk meneruskan kehidupan dengan memiliki kereta-kereta yang telah berusia lanjut.

Tidak cukup dengan kenaikan premium insuran pihak ketiga dan keengganan pihak insuran untuk menerima kereta-kereta kami ini, kali ini kami dikejutkan pula dengan DAN yang saya lihat akan banyak menguntungkan ahli-ahli korporat dunia automotif sahaja.

Dengan adanya DAN yang kononya dibuat atas dasar membantu merancakkan industri automotif negara, kami dipaksa secara halus untuk melepaskan kenderaan kami dan membeli kenderaan baru yang didakwa lebih moden serta berteknologi tinggi.

Padahal kami tidak memerlukan kenderaan canggih untuk ke tempat beribadat atau kerja. Cukuplah dengan ketenangan fikiran kami yang bebas daripada hutang pinjaman kenderaan.

Kenderaan yang moden dan canggih tentu sekali datang dengan harga yang kami tidak mampu membelinya secara tunai.

Tetapi jika DAN ini terus menekan kami, maka terpaksalah kami membelinya secara hutang. Kami ingin bertanya kepada pihak berkenaan, adakah dengan berhutang menandakan kita telah maju dan negara akan makin cepat membangun?

Saya juga amat tertarik dengan kenyataan menteri berkaitan yang berhasrat menghentikan kemasukan alat ganti kenderaan terpakai ke negara ini serta komitmen beliau untuk memberi insentif kepada mereka yang ingin membangunkan alat ganti automatif di dalam negara.

Saya berpendapat, tindakan tersebut hanya akan menguntungkan sebelah pihak sahaja dan tentu sekali pihak kami iaitu rakyat biasa akan rugi selama-lamanya.

Mungkin antara kami mampu untuk membeli kenderaan baru secara hutang tetapi belum tentu kami mampu untuk mendapatkan alat ganti kenderaan dengan harga yang munasabah.

Jika kemasukan alat ganti kenderaan terpakai dihentikan, kami terpaksa mendapatkan alat ganti baru yang bukan semuanya datang dengan harga yang mampu milik.

Sebagai contoh, harga kotak gear canggih kereta nasional yang dilancarkan dahulu bagaikan mimpi ngeri kepada pemilik-pemiliknya.

Harganya mencecah belasan ribu ringgit dan tidak sepadan dengan harga keretanya yang kini dalam promosi mudah milik oleh pengeluarnya.

Ia bagaikan kata orang tua-tua di kampung, "mahal tali daripada lembu". Persoalan kami, adakah DAN akan memberi jaminan kepada kami untuk mendapatkan harga alat ganti dengan murah dan berkualiti?

Berdasarkan pengalaman, kebanyakan alat ganti buatan tempatan terlalu rendah kualitinya dan ia boleh membahayakan pengguna pula.

Oleh itu, kami amat berharap kerajaan dapat mengkaji semula DAN demi kepentingan seluruh rakyat Malaysia.

Kami bukanlah menentang pelaksanaan DAN tetapi biarlah ia dapat memberi manafaat kepada seluruh rakyat, bukannya kepada pihak tertentu sahaja.

Dengarlah rintihan orang seperti kami. Jangan hancurkan kepercayaan kami.

Jika rintihan kami diabaikan, maka konsep 1Malaysia yang dicanangkan akan gagal di tengah jalan kerana apa yang kami lihat, keutamaan hanya diberikan kepada pihak-pihak tertentu sahaja.

dipetik daripada : malaysiakini

nah kau. sekali lagi kita bakal terhimpit dengan ketamakan borjois. inilah projek menyusahkan rakyat, secara halus menyedut segala duit rakyat untuk keentingan sendiri. yang kaya makin kaya, yang kurang kemampuan semakin kurang kemampuannya.

apa kata anda?

be smart about MyKad



sivaji the boss pun boleh ada MyKad

THESE days, visitors to Menara Star in Petaling Jaya don’t have to scribble their particulars in a logbook. Nor are they required to leave some form of identification at the security desk. All they need to do is go up to a terminal, insert their MyKad and the relevant information is recorded.

This is not that much of a novelty because MyKad-based visitor registration systems have been around for a few years now. Nevertheless, it must still be odd for many of us to use our MyKad for anything other than identity verification in our dealings with government departments and financial institutions.

But in fact, MyKad was conceived as something more than a high-tech replacement for the laminated identity cards we used to carry around.

When launching MyKad in September 2001, then Deputy Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said, “MyKad will be recognised worldwide as the Malaysian multipurpose, citizen smart card, the world’s first multi-application card.”

The project started in the late 1990s as one of the four flagship applications that were meant to kick-start the Multimedia Super Corridor (now MSC Malaysia).

This is what you’ll find on the Multimedia Development Corp (MDeC) website: “The development of a national MyKad flagship application enables the government and private application providers to implement smart card solutions without duplications of effort and investment.

“The project was successfully implemented with the issuance to 2.59 million people in the Klang Valley as of October 2002, and has been extended nationwide since 2005. The card is embedded with a security enhanced 64K microprocessor chip that is multifunctional across varying systems.

“MyKad can be used for the following purposes: national ID, driving licence, passport information, health information, Touch ‘n’ Go, MEPS Cash, ATM (automated teller machine) and public key infrastructure.”

The key phrase here is “can be used”. More than a decade after the idea of a multi-purpose smart card for all Malaysians was floated, we still see MyKad as primarily an identity card. That’s like doing nothing but word processing on a personal computer.

The underutilisation of the MyKad infrastructure is almost criminal. A few years ago, it was reported that it cost the Government RM33 to produce each card. A recent report says there are about 20 million MyKad owners. Going by these numbers, some RM660mil has been spent just to issue the cards.

What about the investments in the other components of the infrastructure, such as the tens of thousands of various forms of MyKad readers and MyKad-based recording systems? Throw in the money spent on developing applications for MyKad, and we may be taking about billions of ringgit.

The prevalence of the cards (and to some extent, of the card readers) in Malaysia dangles before us a great opportunity to boost reach and efficiency. What we have here is a way to digitally connect to 20 million people and to offer them the convenience of making a range of transactions using a single card.

Of course, there are reasons people shrink away from the multi-functional promise of MyKad. Some fear theft or misuse of the information contained in the cards.

For a long time, there has been no sturdy counterweight to that concern. But the Personal Data Protection Bill has been tabled in parliament in the current sitting.

Its passage will allow the authorities “to regulate the processing of personal data of individuals involved in commercial transactions by data users so as to provide protection to the individual’s personal data and thereby safeguard the interests of such individual”.

Then, there’s the common argument that having a multi-purpose card is risky because it’s akin to putting all your eggs in one basket. There’s the worry that a damaged or missing MyKad can result in massive hassles or even losses.

This is a matter that needs to be addressed by the Government, but surely there are ways to ensure a speedy replacement of the cards and the information. Besides, losing a multi-functional card is no different than losing your wallet or purse.

This is not the only issue that the Government needs to tackle. It has to ensure that the relevant agencies are on the same page in promoting and encouraging the adoption of the additional MyKad applications.

In addition, some industry players believe that it is difficult to build an ecosystem around the MyKad infrastructure because it doesn’t work on an open source operating system. This too may require the Government to step in to lay the middle path.

·Deputy business editor Errol Oh dreads having to hand over anything bearing his photograph to strangers; he frets that he’s being cruel to them.


this article link : the star

nah kau! antara projek membazir wang dan projek menguntungkan pemodal kapitalis.
bagi pengguna yang agak ganas seperti aku, MyKad adalah teknologi terbangang pernah wujud.

dengan ketahanan kad cuma beberapa tahun, menukar kad memakan kos paling kurang sepuluh ringgit dan cip yang cepat jahanam, adakah ini bagus. cuba kita renung kembali zaman kad pengenalan "laminate" ala-ala lesen sekarang. lebih tahan lama, kos yang agak murah untuk dijaga sebab boleh "laminate" banyak kali, tiada kerisauan cip rosak sebab tiada cip pun.

bagi aku, kembalikan semula kad pengenalan lama. MyKad hanya menyusahkan. apa kata anda?

Chin Peng; pengganas ataupun pejuang?


2 Disember 2009, 20 tahun Perjanjian Damai Hatyai yang mengikat antara tiga pihak iaitu Parti Komunis Malaya (PKM), Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Thailand. Sebelum daripada tarikh tersebut, banyak berita tentang Chin Peng memenuhi dada-dada akhbar dan saluran media negara.

Siapa Chin Peng? Chin Peng ataupun Ong Boon Hwa merupakan antara pemimpin tertinggi PKM yang turut disertai oleh Abdullah CD, Suriani Abdullah dan Rashid Maidin. Untuk maklumat lanjut mengenai beliau boleh didapati di internet dengan carian "Chin Peng".

PKM? merupakan sebuah parti yang di"anggap" berhaluan kiri oleh pemerintah British. Ditubuhkan pada tahun 1930 yang pada mulanya ingin menentang pemerintahan British. Akan tetapi, pada tahun 1942 mereka menubuhkan Malayan Peoples' Anti-Japanese Army (MPAJA).
Mereka juga turut menubuhkan Parti Komunis Melayu Malaya (PKMM, atau rejimen ke-10). selebihnya boleh dicari dilaman internet.

Ordinan Darurat 1948? pada pertengahan Jun 1948, kaum penjajah British melaksanakan Undang-undang Daruat di seluruh negara, melakukan penangkapan secara besar-besaran, mengharamkan parti-parti politik dan pertubuhan yang memperjuangkan kemerdekaan tanah air dengan berselindung di sebalik topeng membasmi komunis yang "mengancam" keselamatan negara. Sudah pasti negara yang dimaksudkan ialah kekuasaan penjajah British di Malaya. Selepas ancaman komunis tamat pada 1989, ia diteruskan oleh pimpinan kerajaan Barisan Nasional dan dikenali sebagai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

jika ditilik situasi ketika itu, kedudukan penjajah British benar-benar diancam oleh perjuangan kemerdekaan rakyat berbagai kaum dari berbagai aliran patriotik demokratik atau disebut juga sebagai golongan kiri. Boleh dikatakan semua kekuatan progresif Melayu dan bukan Melayu telah bergabung dalam barisan bersatu PUTERA – AMCJA. UMNO sebagai pertubuhan yang mewakili golongan pertengahan dan atasan Melayu yang menyokong pemerintahan British sudah tidak dapat menandingi gabungan kekuatan kiri berbagai kaum tersebut. Hartal raksasa 1947 yang dilancarkan PUTERA-AMCJA benar-benar dirasakan kesannya oleh kaum penjajah.
Ia disemarakkan lagi dengan situasi perjuangan kemerdekaan di serata tempat di Asia dan Afrika. Persidangan Serantau Asia yang diadakan di New Delhi dan Persidangan Parti-Parti Komunis Negara Komanwelth pada tahun 1947 benar-benar telah menambah semangat baru kepada gerakan kemerdekaan di Asia.

Itu semua adalah sedikit sebanyak sejarah PKM, Darurat 1948 dan jalan sebenar kemerdekaan.
itu semua adalah sejarah, biarlah tidak tersiar dalam buku KBSM ataupun buku sejarah ciptaan pemerintah kini.


Bagi aku, setiap manusia sepatutnya diberikan peluang untuk menebus kesalahan. memang tidak dinafikan bahawa PKM telah membunuh ramai orang terutamanya askar melayu yang ketika itu dibawah penjajah British. Ramai yang tidak tahu bahawa Abdullah CD serta isterinya Suriani Abdullah telah pulang ke Malaysia dan menetap di Malaysia.

Mengapa kita perlu menghalang seseorang untuk pulang ke tanah air sendiri? adakah kerana dia adalah kaum cina? Please stop from being racist!! apakah yang mampu dibuat oleh seorang tua yang berusia 85 tahun? erm.... entahlah....



nota kaki; ini adalah pandangan dari sudut aku, jika tidak suka tidak mengapa. dan mintak janganlah bermaki-maki.

Sukan Sea; Bola Sepak Lelaki



Sedikit preview tentang bola sepak Malaysia.

Pasukan Malaysia U-23 layak ke perlawanan separuh akhir untuk menentang Laos setelah berjaya menundukkan pasukan gergasi Asia Tenggara, Thailand 2 berbalas 1.

Dalam kumpulan yang mengandungi lima pasukan, Malaysia berjaya menduduki tangga kedua dibelakang Vietnam.

Berikut adalah keputusan perlawanan dalam kumpulan A.

Malaysia 11 - 0 Timur Leste
Malaysia 1 - 3 Vietnam
Malaysia 4 - 0 Cambodia
Malaysia 2 - 1 Thailand

Kumpulan B diwakili oleh Laos dan Singapura. Perlawanan Separuh Akhir adalah seperti berikut:

Malaysia vs Laos
Vietnam vs Singapore


nota kaki: sabtu, 12/12/2009, 1630hrs bertempat di Stadium Jugra. aku ada friendly. lame ouh xmain bola kat stadium.. hoho

mas kahwin naik pula? ramai bakal andartu?



Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju kadar mas kahwin dinaikkan kerana ialah boleh mengundang kepada ramai gadis menjadi anak dara tua.

"Kita tidak bercadang menaikkan kadar mas kahwin di Kelantan dan mahu mengekalkan peraturan sedia ada," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Kota Bharu hari ini ketika diminta mengulas mengenai keputusan kerajaan Selangor menaikkan kadar mas kahwin di negeri itu daripada RM80 kepada RM300 berkuatkuasa 1 Jan tahun depan.

Nik Abdul Aziz berkata beliau sudah lama mengamalkan langkah tidak mengambil berat mengenai mas kahwin termasuk yang membabitkan perkahwinan anak-anaknya sendiri.

"Sayapun mengenakan tidak lebih RM1,000 bagi mas kahwin (yang termasuk hantaran) setiap anak saya sejak dulu," katanya.

Menurutnya langkah mengenakan mas kahwin dan hantaran yang terlalu tinggi lebih bersifat riak dan menunjuk-nunjuk.

Enakmen Keluarga Islam Negeri Kelantan tidak menetapkan jumlah tertentu berhubung kadar mas kahwin bagi pasangan yang ingin berumah tangga di negeri itu. BERNAMA

Sumber : Malaysiakini


Dunia oh dunia. ni mahu niaga anak ka apa ini? aku memang sangat bersetuju dengan kata-kata Tuan Guru Nik Aziz. sudahlah bayaran hantaran beribu-ribu. mas kahwin pula tinggi saje. aduh lah. bukankah pemberian mas kahwin ini seikhlas hati? hurm.. apa kata anda? hoho


nota kaki: errrr... kena kawen kt pahang or johor la begini. hoho

Timbang Tara


bertarikhkan 10 Disember 2009, tarikh keramat yang pastinya mendatangkan kegelisahan, kegusaran, pergolakkan adrenalin, teruja dan pelbagai lagi perasaan yang pastinya bercampur baur bagi pelajar UiTM (tidak termasuk pelajar asasi). tidak terkecuali aku sendiri yang masih menuntut dalam pengajian Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (kepujian) Ekonomi Perniagaan, bahagian tiga.


*tekan gambar untuk pembesaran*

akan tetapi, setelah empat tahun menuntut di UiTM dan dah terdedah dengan kegagalan beberapa kertas peperiksaan membuatkan aku tenang menghadapi saat yang penuh debaran ini. Dan setiap kali keputusan keluar, pastinya ada yang berjaya dengan jayanya, ada yang kecundang. memetik ayat daripada Al-Quran.

al-ankabut ayat 2: "Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?"

sedih itu suatu nikmat, tidak semua mampu bersedih. ada orang yang senyum memanjang, gembira je hatinya, tanpa disedari sebenarnya KEGEMBIRAAN yg diarasakan itu adalah UJIAN terbesar untuknya...

al-isra83: "Dan apabila Kami berikan kesenangan kepada manusia niscaya berpalinglah dia; dan membelakang dengan sikap yang sombong; dan apabila dia ditimpa kesusahan niscaya dia berputus asa."


manusia makin dekat dengan penciptanya, meratap dan merayu tatkala diuji dgn kesusahan dan kesdihan, sedangkan.
manusia makin jauh dari MAHA PENYAYANG pabila mata dikaburi dgn kesenangan dan kemewahan...


al-insyira ayat 5 dan 6, dua kali Allah ulang, 5. "Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan," 6. "(sekali lagi ditegaskan): Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan."


ALLAH sayang pada kita,
Allah sayang pada kita, DIA merindukan rintihan dan rayuan daripada hambaNYA.





Piala Dunia, Undian dan sedikit ulasan




ehem2.. pada 5 disember 2009, undian pusingan akhir piala dunia telah dilangsungkan di Cape Town, Afrika Selatan tuan rumah bagi pusingan piala dunia 2010. dengan undian dibantu oleh aktres seksi Charlize Theron, setiap negara diletakkan didalam balang (pot) A,B,C dan D.

setelah undian dijalankan, begini lah kedudukan kumpulan setiap negara.

Kumpulan A
South Africa, Mexico, Uruguay dan Perancis

Bafana Bafana ( South Africa) akan menghadapi laluan sukar untuk mara kerana bertemu dengan dua bekas juara piala dunia, Uruguay dan Perancis. Perancis dilabel sebagai pasukan pilihan untuk mara bersama Mexico.

Pemain tumpuan: Steven Pienaar (RSA), Aaron Mokoena (RSA), Cuauhtemoc Blanco (MEX), Rafael Márquez (MEX), Giovanni dos Santos (MEX), Thierry Henry (FRA), Nicolas Anelka (FRA), William Gallas (FRA), Diego Lugano (URU), Diego Forlán (URU)

Kumpulan B

Argentina, Nigeria, Korea Selatan dan Greece

Argentina akan menjadi pilihan untuk mara bersama Nigeria. Seperti yang kita tahu Argentina mempunyai ramai pemain berbakat yang bermain di eropah. tidak dilupa juga Nigeria yang kebanyakkan pemain mereka berpangkalan di Perancis dan beberapa negara eropah yang lain. Korea Selatan dan Greece (bekas juara euro 2004) pasti akan memberikan tentangan yang sengit bagi kumpulan ini.

Pemain Tumpuan: Lionel Messi (ARG), Javier Mascherano (ARG), Carlos Tevez (ARG), Juan Veron (ARG), Park Ji-Sung (KOR), Park Chu-Young (KOR), Obafemi Martins (NIG), Aiyegbeni Yakubu (NIG), Georgios Karagounis (GRE) and Theofanis Gekas (GRE).

Kumpulan C

England, USA, Algeria dan Slovenia

England, kuasa besar bola sepak dunia yang pernah menjadi juara ditanah sendiri pada 1966 pastinya akan memberikan 100% dalam permainan mereka bagi mencerahkan peluang untuk memenangi piala dunia buat kali kedua. Dengan dibarisi ramai bintang bawah bimbingan Fabio Capello, England dilihat mampu untuk menjuarai piala dunia 2010. Pasukan bimbingan Bob Bradley (USA) pastinya menjadi pilihan untuk layak ke pusingan seterusnya.

Pemain Tumpuan: Wayne Rooney (ENG), Frank Lampard (ENG) ,Steven Gerrard (ENG), Landon Donovan (USA), Tim Howard (USA), Karim Ziani (ALG), Robert Koren (SVN).

Kumpulan D


Jerman, Australia, Serbia dan Ghana

Pertembungan antara Michel Ballack dan Micheal Essien. Kumpulan ini pastinya memberikan kepuasan kepada peminat bola sepak dunia kerana kumpulan ini dikira agak seimbang kerana pemain-pemain setiap negara ini banyak pengalaman dan terkenal. Jerman dan Ghana adalah pilihan tetapi Australia dan Serbia mempunyai peluang untuk mencuri tempat ke pusingan seterusnya.

Pemain Tumpuan: Miroslav Klose (GER), Michel Ballack (GER), Tim Cahill (AUS), Matthew Amoah (GHA), Michael Essien (GHA), Milan Jovanovic (SRB), Marko Pantelic (SRB)

Kumpulan E


Belanda, Denmark, Jepun, Cameroon

Franck De Boer, lagenda Belanda yang kini menjadi pembantu jurulatih ada menyatakan ingin membawa pulang piala dunia ke Belanda. Akan tetapi mereka perlu menghadapi tentangan hebat daripada Cameroon, Denmark dan Jepun yang dahagakan kejayaan. Cameroon akan diketuai oleh Samuel Eto'o, Denmark oleh Jon Dahl Tomasson bekas penyerang AC Milan dan wakil Asia, Jepun akan diketuai oleh Shunsuke Nakamura. Pasukan pilihan untuk layak ialah Belanda bersama Cameroon.

Pemain Tumpuan : Arjen Robben (NED), Dirk Kuyt (NED), Robin Van Persie ( NED) Rafael Van Der Vaart (NED), Nicklas Bendtner (DEN), Jon Dahl Tomasson (DEN), Shunsuke Nakamura (JPN), Keisuke Honda (JPN), Samuel Eto'o (CMR), Jean II Makoun (CMR), Alexandre Song (CMR)

Kumpulan F


Itali, Paraguay, New Zealend dan Slovakia

Penyandang juara pastinya akan menjadi pilihan utama untuk layak. Boleh dikatakan kumpulan paling mudah kerana reputasi negara lain kurang menyerlah. Paraguay akan mengikuti Itali layak ke pusingan seterusnya. Namun, dengan New Zealend dan Slovakia layak untuk kali pertama ke piala dunia, mereka mungkin boleh membuat kejutan.

Pemain Tumpuan : Gianluigi Buffon (ITA), Fabio Cannavaro (ITA), Gennaro Gattuso (ITA), Andrea Pirlo (ITA), Robert Vitteck (SVK), Justo Villar (PAR), Salvador Cabanas (PAR), Ryan Nelsen (NZL)

Kumpulan G


Brazil, Korea Utara, Ivory Coast dan Portugal

Kumpulan Maut. Deskripsi paling mudah untuk kumpulan G dimana tiga pasukan adalah pasukan hebat dan Korea Utara adalah Outsider untuk kumpulan ini. Brazil menjadi pilihan utama untuk layak dan satu lagi tempat akan menjadi rebutan Ivory Coast dan Portugal. Akan tetapi, bila menyingkap sejarah 1966, Korea Utara pernah tumbangkan Itali 1-0.

Pemain Tumpuan : Kaka (BRA), Luis Fabiano (BRA), Alexander Pato (BRA), Cristiano Ronaldo (POR), Liedson (POR), Didier Drogba (CIV), Kolo Toure (CIV), Jong Tae-Se (PRK)

Kumpulan H


Sepanyol, Chile, Switzerland dan Honduras

Juara Euro 2008 pastinya menjadi tumpuan. Dengan kumpulan ini dibarisi negara yang kurang menyengat, pastinya laluan mudah buat Sepanyol untuk layak ke pusingan seterusnya. Chile dan Switzerland akan merebut satu kekosongan untuk layak ke pusingan seterusnya. Honduras mungkin akan memberikan sedikit kesukaran untuk Chile dan Switzerland dengan bantuan pemain tengan Totenham Hotspurs, Wilson Palacios.

Pemain Tumpuan: Xavi (ESP), Andres Iniesta (ESP), David Villa (ESP) Fernando Torres (ESP), Humberto Suazo (CHI), Matias Fernandez (CHI), Alexis Sanchez (CHI), Wilson Palacios (HON), Carlos Pavon (HON), Alexandre Frei (SUI), Blaise Nkufo (SUI), Tranquillo Bernetta (SUI)

Jadual Perlawanan akan dimasukkan didalam entri yang lain

autobiografi saya,


bila korang kena tagged, isi dan post balik dlm new notes korang sebagai "my autobiography" dan sile guna korang pnye jawapan sendirik, bukan tiru eh. kemudian tag 21 kawan korang termasuk saye ye. kalo takda 21 kawan..? hmm sian korang. ;p

dari sini kita kenal kawan2.

1. Where did you take your profile pic?
*blog* genting sempah

2. What exactly are you wearing right now?
nice yellow t-shirt design by creativeminds

3. What is your current problem?
paling ketara ialah ekonomi semasa dan masalah kecederaan kaki yang agak serius. hoho

4. What makes you happy most?
erm... lutut saya kembali pulih? hoho

5. What's the name of the song that you're listening to?
metallica - the unforgiven II

6. Any celeb you would marry?
tiada.

7. Name someone with the same birthday as you?
rafael van der vaart (holland international footballer)

8. Ever sang in front of a large audience?
nope!~

9. Has anyone ever said you look like a celebrity?
erm... tiada dalam data.

10. Do you still watch kiddie movies or kiddie TV shows?
sometimes. hoho

11. Do you speak any languages?
melayu, jawa, klate, english.

12.Do you ever watch MTV?
opcoz!~

Chapter 1:
=====================

1. Middle name:
shafwan *yang pasti ramai org salah eja*

2. Nickname(s) (for friends):
abe/wan

3. Current location:
bilik tidur saya

4. Eye color:
hitam itu unggul

Chapter 2:
=====================

Do you get along well with your parents?
katakan ya!
haha


Chapter 3: Favorites
==========================

=

1. Ice creams
kocelat??

2. Shampoo/conditioner:
pantene


Chapter 4: Do You...
===========================

1. Dance in the shower?
kenkandang gak la

2. Do you write on your hand?
semasa zaman kanak2 dahulu.

3. Call people back?
kadangkala pabila merasakan penting

4. Believe in love?
cinta itu buta dan juga boleh membutakan..

5. Any mental health issues?
ada barangkali. hoho

Chapter 5: Have You..
.=============================

1. Broken a bone?
twice

2. Sprained anything?
most of the time

3. Had physical therapy?
sumtime

4. Gotten stitches?
once

5. Taken painkillers?
need to somtimes.

HOW I END MY SENTENCES
===============================

1. I love : my family and all my friends.

2. I don't understand: what i'm learning in my degree.. hoho

3. When I wake up in the morning: take a look on watch and fall asleep again. hoho

4. Life is full of: things.. things.. things....

5. I get annoyed very quickly when: i pissed off.

6. Parties are : errr... fun maybe.. hoho

7. Dogs are: anjing

8. Cats are: kucing.

9. Tomorrow is :the day after today.

10. I have a low tolerance for: backstabbers.

11. If I had a million dollars I would: used it. hoho

12. I'm totally terrified of : loosing people aroud me.

pembelian terkini


Hari : Rabu
tarikh: 2/12/2009
tempat: kinokuniya book store - suria klcc
perkara: membeli buku

someone please stop me from going to any book shop outlet! hoho

inilah perkara yang akan terjadi apabila aku pergi ke kedai buku yang menjual pelbagai buku yang agak menarik. kali ini membeli dua buah buku sahaja kerana batasan kewangan yang agak menggusarkan.

setelah menjelajah bahagian sains politik, sejarah malaysia, kebudayaan malaysia dan pengkayaan diri maka dua buah buku telah terpilih untuk pembelian kali ini.

1- ART OF CONVERSATION (RM42.90 WITH discount of RM12.87)
2- The Malaysian Way of LIFE (rm34.90)



jika dalam perkiraan, kedua-dua buah buku ini akan dikhatamkan dalam masa sebulan jika tiada kemalasan melanda.

Masa itu Emas

Waktu Solat

formspring.me

Ruangan Bersembang

Barclays Premier League Live Scores

Kick Out Racism

Kick Out Racism
stop racism because racism against citizens is a serious matter

Followers